23°C
Mostar 21°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 30°C
Bihać 25°C

31.05.2023 / 09:25 Svijet - Kineski naučnik

Moguće da je pandemija započela curenjem virusa iz laboratorija

Moguće da je pandemija započela curenjem virusa iz laboratorija
Foto: Arhiv
Mogućnost da je pandemija covida-19 započela curenjem virusa iz laboratorija ne smije se odbaciti, rekao je vodeći naučnik kineske vlade.

Stav virologa i imunologa Georgea Gaoa suprotan je tvrdnjama kineske vlade koja odbacuje bilo kakvu mogućnost da je virus pobjegao iz wuhanskog laboratorija koji je proučavao koronaviruse.

Gao, bivši lider kineskog Centra za kontrolu zaraze (CDC), rekao je za radio BBC 4:

"Morate uvijek propitkivati sve. To je nauka. Nemojte išta odbacivati".

On je danas predsjednik kineske Nacionalne zaklade prirodnih nauka, nakon što je prošle godine otišao iz CDC-ja gdje je igrao važnu ulogu u odgovoru na pandemiju i istrazi porijekla virusa.

Kineska ambasada u Ujedinjenom Kraljevstvu za BBC je kazalo da teoriju o bijegu virusa iz laboratorija šire "protukineske snage", da je ona "politički motivirana i naučno neutemeljena", piše agencija dpa.

Tu teoriju je u februaru zagovarao i direktor FBI-ja Christopher Wray koji je rekao da se virus "vrlo vjerovatno" tako proširio, iako među američkim obavještajcima i dalje ne postoji konsenzus o tom pitanju.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u martu je kazao da sve hipoteze o porijeklu virusa "ostaju na stolu", prenio je Sky News.

"Želim biti jasan oko toga da WHO ne odustaje od planova da identificira porijeklo pandemije covida-19", rekao je Tedros tada.

New York Times je, također u februaru, pisao kako je američko ministarstvo energetike također zaključilo da je izlazak iz laboratorija najvjerovatniji uzrok pandemije, ali da nema čvrste dokaze za tu tvrdnju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo