3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

31.05.2023 / 09:57 Svijet - Turska

Erdogan polaže zakletvu i stupa na dužnost u subotu

Erdogan polaže zakletvu i stupa na dužnost u subotu
Foto: AP

Novoizabrani predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan položiće zakletvu u subotu, 3. juna, dok bi nova Vlada te zemlje mogla da položi zakletvu sljedećeg dana, rekao je izvor u Ankari za TASS.

"Predsjednik će u subotu položiti zakletvu i stupiti na dužnost. U nedjelju se očekuje da članovi kabineta polože zakletvu i nova Vlada počinje sa radom", rekao je on.

Portparol vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Omer Čelik rekao je da bi Erdogan mogao da objavi sastav nove Vlade odmah nakon polaganja zakletve.

Očekuje se da će samo tri ministra iz sadašnje vlade zadržati svoje funkcije - ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, te odbrane.

Erdogan će danas održati posljednju sjednicu aktuelne Vlade, piše Srna.

Najviši izborni organ Turske, Vrhovni izborni savjet, objavio je juče zvanične rezultate parlamentarnih izbora 14. maja. U skladu sa protokolom, poslanici treba da polože zakletvu 2. juna.

Drugi krug predsjedničkih izbora održan je u Turskoj 28. maja. Vrhovni izborni savjet proglasio je Erdogana pobjednikom na osnovu preliminarnih rezultata. Sa 99,43 odsto prebrojanih listića Erdogan je osvojio 52,14 odsto glasova, a opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu 47,86 odsto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo