-1°C
Mostar 2°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

31.05.2023 / 11:41 Svijet - Raketa pala u more

Neuspjelo lansiranje sjevernokorejskog špijunskog satelita

Neuspjelo lansiranje sjevernokorejskog špijunskog satelita
Foto: Vijesti.ba
Pokušaj Sjeverne Koreje da pošalje prvi špijunski satelit te zemlje u svemir propao je u srijedu, ...

... što je usporilo nastojanja čelnika Kim Jong Una da pojača vojne sposobnosti zemlje dok rastu napetosti sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom.

Nakon neuobičajeno brzog priznanja neuspjeha, Sjeverna Koreja je obećala da će izvršiti drugo lansiranje kada je saznala šta je krenulo krivo  s njenim lansiranjem rakete. To sugerira da je Kim i dalje odlučan da proširi svoj arsenal naoružanja i izvrši veći pritisak na Washington i Seul dok je diplomatija u zastoju.

Južna Koreja i Japan kratko su pozvali mještane da se sklone tokom lansiranja.

Južnokorejska vojska saopćila je da spašava objekt za koji se pretpostavlja da je dio srušene sjevernokorejske rakete u vodama 200 kilometara zapadno od jugozapadnog otoka Eocheongdo. Kasnije je ministarstvo odbrane objavilo fotografije bijelog metalnog cilindra koji je opisan kao sumnjivi dio rakete.

Lansiranje satelita Sjeverne Koreje predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje zemlji zabranjuju izvođenje bilo kakvog lansiranja zasnovanog na balističkoj tehnologiji. Posmatrači kažu da su prethodna lansiranja satelita Sjeverne Koreje pomogla da se poboljša njena tehnologija dugog dometa. Sjevernokorejska testiranja raketa dugog dometa u posljednjih nekoliko godina pokazala su potencijalni domet koji bi mogao doseći cijeli kontinentalni dio Sjedinjenih Država, ali vanjski stručnjaci tvrde da Sjeverna Koreja još mora raditi da dobije funkcionalne nuklearne rakete.

Novorazvijena raketa Chollima-1 lansirana je u 6.37 ujutro na sjevernom lansirnom mjestu satelita Sohae na sjeverozapadu, noseći satelit Malligyong-1. Raketa se srušila na zapadnu obalu Korejskog poluotoka kada je izgubila potisak nakon razdvajanja prve i druge faze, objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija.

Južnokorejska vojska saopćila da je raketa imala "nenormalan let" prije nego što je pala u vodu. Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno izjavio je novinarima kako se vjeruje da nijedan predmet nije stigao u svemir.

Sjevernokorejski mediji naveli su da će svemirska agencija te zemlje istražiti, kako tvrde, "ozbiljne nedostatke otkrivene lansiranjem” i izvršiti drugo lansiranje što je ranije moguće, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo