0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

31.05.2023 / 12:26 BiH - Jer me se tiče

U Prijedoru obilježen Dan bijelih traka

U Prijedoru obilježen Dan bijelih traka
Foto: Twitter Enes Hodzic

Više stotina građana okupilo se u Prijedoru gdje su šetnjom i performansom na trgu u centru grada obilježili Dan bijelih traka, sjećanje na 31. maj 1992. godine.

Građani iz cijele Bosne i Hercegovine danas su, šetnjom ulicama Prijedora, prošetali s bijelim trakama na rukama. U znak sjećanja na to kako se označavalo nesrpsko stanovništvo u Prijedoru. Naime, u maju je preko Radija Prijedor pozvano svo nesrpsko stanovništvo da svoje stanove i kuće označe bijelim zastavama, a prilikom šetnje da na ruke stavljaju bijele trake.

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice", poruka je koju su prije 31 godinu preko Radija Prijedor uputile vlasti bosanskih Srba.

U zločinima koji su uslijedili u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.


Gradske vlasti u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ne dozvoljavaju nijedno spomen obilježje u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane, a 30. maj u tom gradu, na čijem je čelu gradonačelnik iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, se slavi kao "odbrana Prijedora od napada muslimana i Hrvata".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo