7°C
Mostar 14°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

31.05.2023 / 12:43 BiH - Izjava za Vijesti.ba

Suljagić: Sud potvrdio UZP tokom agresije, BIA ima krvavo naslijeđe SDB-a

Suljagić: Sud potvrdio UZP tokom agresije, BIA ima krvavo naslijeđe SDB-a
Foto: Vijesti.ba

Nakon presude čelnicima SDB-a ni BIA ne može biti biti posmatrana izvan tog krvavog naslijeđa.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić dao je komentar za Vijesti.ba nakon pravosnažne presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Podsjetimo, Stanišić i Simatović su osuđeni na po 15 godina zatvora. Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Suljagić kaže da je nekoliko stvari jasno iz prvih informacija koje je vidio, a da presudu tek treba vidjeti u cijelosti i vidjeti obrazloženje.

- Ako je ovo tačno što sam vidio do sada, onda je jako važno da je sudsko vijeće potvrdilo da je tokom trajanja cijelog rata, odnosno agresije na BIH postojala namjera, odnosno postojao Udruženi zločinački poduhvat da se ukloni fizički nesrpsko stanovništvo, bošnjačko stanovništvo. Drugo, jako je važno da su osuđena dvojica najviših rukovodilaca glavnog instrumenta vanjske politike Srbije u regionu, a to je Služba državne bezbjednosti. BIA, a utoliko više što je BIA i danas ključni instrument srbijanske politike u regionu, nasljednica je Službe koju su napravili Stanišić i Simatović, i kao takva ne može biti posmatrana izvan tog krvavog naslijeđa koje je danas štiti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo