8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

31.05.2023 / 16:00 Politika - Mostar

Bošković: SDA bliža ulasku u Vladu HNK

Bošković: SDA bliža ulasku u Vladu HNK
Foto: FENA

U Mostaru su nastavljeni pregovori o formiranju Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) a kako je nakon nove runde pregovora kazao predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH HNK Stjepan Bošković, u ovom trenutku je SDA bliže tome da bude partner HDZ-u u novoj vladi.

- Stranke "trojke" uzele su još vremena do sutra da odgovore na uslove  koje smo mi postavili, ali što se tiče današnjih razgovora, mogu reći da je u ovom trenutku SDA bliže ulasku u vlast – kazao je Bošković.

Istaknuo je kako je glavni uslov „protočnost u Vladi i Skupštini“.

- Uslovi su takvi da bi mi mogli donositi zakone koje moramo donijeti, a ne kao do sada da iz nekih ministarstava, od kojih je neke držao i SDA, nismo imali ni jednu zakonsku inicijativu. Ta vlada radila je po službenoj dužnosti i to moramo promijeniti. Ako je HDZ BiH spreman izmijeniti sve ministre u vladi onda očekujemo i od drugih da prihvate taj model i da imamo neku novu energiju u radu i Vlade i Skupštine i da imamo novu većinu koja će sve to podržavati - naglasio je Bošković.

Dodao je kako do sada nije razgovaralo o imenima i raspodjeli ministarstva, te je za petak, 2. juna, postavio novi rok kada će se, kako je rekao, znati tko će činiti vladajuću većinu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Predsjednik mostarskog SDP-a i zastupnik u Skupštini HNK Arman Zalihić kazao je kako je njihov stav jednak kao i ranije, odnosno da se treba "napraviti vlast po vertikali".

- Danas smo imali seriju sastanaka, jedan od njih je bio sastanak između HDZ-a i ovog našeg bloka od šest zastupnika, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naroda i pravde (NIP), nismo išli ništa previše dalje od naših stavova od prošlog puta. Sutra je sjednica Vlade Federacije BiH u Mostaru i nadamo se da će se vrhovi stranaka uključiti da nađemo zajednički interes. Mi želimo napraviti vlast po vertikali, odnosno navedenog bloka s jedne strane i dva HDZ-a s druge strane, ali morat ćemo još sjediti da usuglasimo neke stvari i detalje - kazao je Zalihić.

Dodao je kako se konzultirao sa svim nivoima u SDP-u, te da su stavovi prilično jednaki.

- Rekli su nam i iz HDZ-a da će se konzultirati s rukovodstvom stranke, ja sam se jučer konzultirao sa svima od predsjednika SDP-a do predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a, naši stavovi su prilično jednaki i siguran sam da će ih zastupati svi nivoi unutar SDP-a, ali ne bih opterećivao odnose između ovih dvaju blokova dok ne riješimo i ne dogovorimo stvari do kraja - kazao je Zalihić.

U Skupštini HNK najviše zastupnika ima politički blok okupljen oko HDZ-a BiH - 11, SDA ima sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo