8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

31.05.2023 / 17:11 BiH - Sarajevo

Nikšić i Delić posjetili servisni centar 'Dajte nam šansu'

Nikšić i Delić posjetili servisni centar 'Dajte nam šansu'
Foto: Vlada FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić posjetili su danas servisni centar „Dajte nam šansu“ koji brine o osobama s poteškoćama u razvoju, kao i osobama sa invaliditetom, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Razgovarali su s direktoricom Centra Ines Kavalec i programskim direktorom USAID-a Jasminom Bešićem o neophodnim aktivnostima koji će sistem socijalnih usluga učiniti kvalitetnijim i dostupnijim porodicama koje imaju članove s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, bez obzira na imovinsko stanje i mjesto boravka.

Poseban akcent stavljen je na otvaranje i podršku u radu dnevnih centara na širem području Federacije kao dijelu podrške uslugama za osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama.

Premijer Nikšić je naveo da je Vlada upoznata s trudom i zalaganjem koje ulažu entuzijasti u okviru neprofitnog sektora pružajući socijalne usluge. Naveo je opredjeljenje Federalne vlade za pratnerskim odnosom u daljnjim aktivnostima centara, kao i iznalaženju dugoročnih rješenja za njihov rad.

- Svjestan sam da vi pružate usluge koje država i vlast moraju obezbijediti svojim građanima. Stoga neću obećavati, ali želim da znate da smo svjesni da je dio odgovornosti i na nama i da ćemo nastojati da pronađemo modele za stabilnost i dugročnu održivost rada ovih centara - kazao je premijer Nikšić.

Ministar Delić je naglasio da je u resornom ministarstvu u pripremi zakon o socijalnim uslugama te da dnevni centri treba da budu sastavni dio tog zakona i prepoznati kao pružaoci socijalnih usluga.

- Nije više riječ dati samo finansijsku podršku, niti ovim centrima ostaviti da zavise od volje određene vlasti hoće li podržati njihov rad ili neće. Moramo imati alternativni pristup, a on se sigurno može ostvariti kroz zakonsko prepoznavanje i na taj način otkloniti mehanizam volje bilo kojeg pojedinca ili vlasti da donosi odluke shodno svojim nahođenjima i ubjeđenjima, a uslugu dnevnih centara staviti kao obavezu koja se podrazumijeva i proističe iz zakona - precizirao je ministar.

Tokom sastanka istaknuto je i da će Sektorska strategija Federalnog ministarstva rada i socijalne politike koja tretira prioritete, mjere i strateške projekte u okviru socijalne zaštite biti upućena u javnu raspravu već polovinom juna. Tako da se sve organizacije koje pružaju socijalne usluge i brinu o osobama sa invaliditetom i teškoćama u razvoju, trebaju uljučiti u javnu raspravu i svojim znanjem i iskustvom sa terena doprinijeti najboljim rješenjima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo