23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

31.05.2023 / 17:35 BiH - Saopćenje

Ambasada SAD-a u BiH pozdravila presudu Stanišiću i Simatoviću

Ambasada SAD-a u BiH pozdravila presudu Stanišiću i Simatoviću
Foto: Američka ambasada

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je današnju odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović.

- Pozdravljamo današnju odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam) u predmetu Jovica Stanišić i Franko Simatović. Ovo je ključan korak ka odgovaranju pojedinaca koji su odgovorni za goleme patnje naroda Bosne i Hercegovine. Nadamo se da žrtvama i njihovim porodicama može pružiti neki osjećaj pravde", saopćili su iz Ambasade na Twitteru.

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši rukovodioci Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, oglašeni su krivim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, konkretnije u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu, te odgovornim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) kao i za ubistvo počinjeno u na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u junu 1992, te osuđeni na po 15 godina zatvora.

Radi se o konačnoj presudi koju je Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franku Simatoviću, nekadašnjem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka, izrekao Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Žalbeno vijeće je, istovremeno, zaključilo da su Stanišić i Simatović odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP) s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i tokom rata u BiH (1992-1995.) i to putem počinjenja ubistava, deportacije i nehumanih djela, odnosno prisilnog premještanja i progona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo