15°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

31.05.2023 / 18:50 Politika - Predsjednica FBiH

Bradara: Spomenik za pripadnike HVO-a test za multietničko Sarajevo

Bradara: Spomenik za pripadnike HVO-a test za multietničko Sarajevo
Foto: Vijesti.ba

Bradara pozvala na izgradnju spomenika poginulima pripadnicima HVO brigade 'Kralj Tvrtko' ...

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) kazala je da je krajnje vrijeme da se prestane polagati cvijeće na mjestu predviđenom za izgradnju spomenika i izgradi spomenik poginulim i preminulim braniteljima Grada Sarajeva pripadnicima HVO brigade "Kralj Tvrtko".

Bradara je nakon jučerašnje godišnjice od osnivanja brigade razgovarala s predstavnicima Udruženja dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Kantona Sarajevo Zdenkom Boškovićem, Borkom Tatlićem i Vlatkom Pešikanom.

- Njihovi problemi su istinski test multietničkog Sarajeva a problema je puno, od finansiranja do izgradnje spomenika. Ovi ljudi, i poginuli branitelji brigade "Kralj Tvrtko", zaslužuju ostaviti trag s obilježjima pod kojima su se borili - poručila je predsjednica nakon sastanka, saopćeno je iz njenog kabineta.

Koordinacija udruženja Hrvatskog vijeća odbrane Kantona Sarajevo organizirala je obilježavanje 31. godišnjice od osnivanja HVO brigade "Kralj Tvrtko", kada su položeni vijenci pored crkve Presvetog trojstva u Novom Sarajevu, na mjestu predviđenom za izgradnju spomenika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo