23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

31.05.2023 / 19:51 BiH - Serge Brammertz

Stotine počinilaca zločina u BiH našlo utočište u Srbiji ili Hrvatskoj

Stotine počinilaca zločina u BiH našlo utočište u Srbiji ili Hrvatskoj
Foto: Vijesti.ba

Najveći problem pri procesuiranju ratnih zločina je međunarodna saradnja.

Tužna realnost je da stotine počinilaca zločina u Bosni i Hercegovini nalaze utočište u Srbiji ili Hrvatskoj, zbog dvojnog državljanstva, zato što te zemlje ne izručuju svoje državljane, izjavio je za BHRT Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Istakao je da je jedini način da se ti predmeti prenesu u Zagreb i Beograd, ali da je za to potrebna proaktivna uloga istraga u te dvije zemlje koje, kako je rekao, moraju pokazati spremnost i volju za krivičnim progonom svojih državljana i lidera.

Prema njegovim riječima, saradnja zemalja bivše Jugoslavije je nezadovoljavajuća.

"Saradnja između BiH, Hrvatske i Srbije je nezadovoljavajuće. U prethodne dvije godine, tokom posjete Zagrebu, ministar pravde me uvjeravao da su dobili više od 90 zahtjeva za pomoć i da je to završeno. Sada su oni preneseni u hrvatsko Tužilaštvo, nadam se da će raditi na njima", naveo je Brammertz.

On bi za 12 dana trebalo da predstavi Savjetu bezbjednosti Izvještaj o saradnji zemalja regije, a kako je rekao, u njemu je najkritičniji bio prema Hrvatskoj.

"Jer toliko je očito da je bilo političkog uplitanja da se ne izvrše zahtjevi za pomoć, bilo je toliko zahtjeva iz Republike Srpske, iz Sarajeva, koji nisu izvršeni", naveo je.

Saradnju sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine ocijenio je "sjajnom".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo