23°C
Mostar 33°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

31.05.2023 / 22:31 Svijet - Blokiranje Orbana

Većina u EU protiv mađarskog predsjedavanja

Većina u EU protiv mađarskog predsjedavanja
Foto: Vijesti.ba

Pet od sedam zastupničkih klubova podržava prijedlog rezolucije u kojoj se kaže da Mađarska ne bi smjela preuzeti predsjedavanje Vijećem EU.

To bi se trebalo desito u drugoj polovini naredne godine, a Mađarska sistemski krši načela i vrijednosti Europske unije.

“Rezolucija o vladavina prava bit će usvojena velikom većinom”, izjavila je u srijedu prije početka rasprave autorica nacrta rezolucije, francuska zastupnica iz kluba Zelenih Gwendoline Delbos-Corfield.

Nizozemska liberalna zastupnica Sophie in 't Veld je u raspravi istaknula da je predsjedavanje Vijećem EU prilika za predsjedavajuću zemlju da u prvi plan stavlja svoje političke prioritete te da stoga ne treba prepustiti tu pozornicu mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji vodi protiveuropsku politiku.

“Ne treba prepustiti tu pozornicu Viktoru Orbanu, nego onima u Mađarskoj koje je on ušutkao”, rekla je In 't Veld, prenosi Hina.

U nacrtu pravno neobvezujuće rezolucije, o kojem će zastupnici glasati u četvrtak, postavlja se pitanje “može li Mađarska vjerodostojno predsjedavati Vijećem EU s obzirom da ne poštuje zakone i vrijednosti EU i načela iskrene suradnje”.

Evropski parlament ne može utjecati na redoslijed predsjedavanja Vijećem EU jer je to u isključivoj nadležnosti država članica. Sve države članice predsjedavaju Vijećem po šest mjesecu po unaprijed utvrđenom redoslijedu. Zadnji put to je učinjeno 2016. kada je utvrđen redoslijed predsjedavanja do 2030. godine.

Budući da tu ne mogu ništa promijeniti, neki zastupnici spominju da Parlament treba odgovoriti na različite načine, od odbijanja sudjelovanja na trilateralama, na kojima se dogovaraju konačni tekstovi zakona između Vijeća i Parlamenta, do nepozivanja mađarskih ministara na sastanke odbora i na plenarne sjednice.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo