-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

01.06.2023 / 07:05 BiH - Sjećanje na Prijedor

Dan bijelih traka u Britaniji: Djeca preživjelih vodila program

U Velikoj Britaniji je održano obilježavanje Dana bijelih traka.

U gradu Koventriju domaćin događaja bilo je bosanskohercegovačko udruženje, a cjelokupnu organizaciju su kordinirali Azra Medić, sekretar Udruženja, i Denis Hatić, potpredsjednik.

Dan bijelih traka je dan sjećanja na nehumane scene koje su se desile 31. maja 1992. godine na području grada Prijedora i okoline. Naime, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Poruka koje je prenio Radio Prijedor je glasila: ”Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Voditelji programa bili su Hava Forić i Benjamin Mulalić, čiji su roditelji iz Prijedora, odnosno Kozarca. Na samom početku se obratio predsjednik udruženja i potpredsjednik SSD-a u BiH, gospodin Remzudin Alihodžić.

Učenici Bosanskohercegovačke dopunske škole u Koventriju kroz raznovrsne recitate ukazali su na sličnost Holokausta i etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u Prijedoru. Na emotivan način podsjeti li su nas da je u Prijedoru ubijeno 102 djece. Na žalost lokalne vlasti ni nakon više od tri decenije ne dozvoljavaju da se izgradi spomenik u znak sjećanja najmlađe žrtve.

“Poštovani prijatelji i članovi bosansko-hercegovačke asocijacije, želim da vam se zahvalim današnjem programu povodom obilježavanja ‘’Danu bijelih traka’’. Zahvaljujem se na podršci i da se nikad ne zaborave žrtve etničkog čišćenja u Prijedoru i svim drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Ova tema je jako bolna za sve nas. Zato trebamo biti jedinstveni i složni da se nikad ne zaboravi i ne ponovi učinjeni zločin. Nadam se da će ovo prvo zvanično obilježavanje ‘’Bijelih traka’’ u Koventriju prerasti u tradiciju a sve s ciljem da se ne zaborave nevino izgubljeni životi”  rekao je Denis Hatić, jedan od koordinatora ovog događaja.

“Zahvaljujem se našem udruženju na ukazanom povjerenju i podršci da  Denis i ja organizujemo obilježavanje Dan bijelih traka i tim činom odamo počast žrtvama. Za mene je to ogromna čast jer dolazim iz tog područja i na žalost izgubila sam mnogo članova uže porodice u agresiji na moju domovinu. Želja mi je da ovaj događaj postane tradicija, poručila je Azra Medić.

Iz udruženja su se zahvalili dr. Anesu Ceriću i Alminu Kaziću iz Bosnia UK Network na neizmjernoj podršci te Lynnette Kelly koja već tri decenije podržava bh. zajednicu u Koventriju, ali i prestavnicima policije za regiju West Midlands Adeeb Redman i Rani Ghundu i Sue Stretton i Emma iz Healing Hands Networka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo