15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

01.06.2023 / 07:32 Svijet - Washington

Mike Pence protiv Trumpa u utrci za Bijelu kuću

Mike Pence protiv Trumpa u utrci za Bijelu kuću
Foto: Agencije

Bivši potpredsjednik Mike Pence objavit će iduće sedmice kandidaturu za Bijelu kuću, izazivajući bivšeg šefa Donalda Trumpa na republikanskim predizborima na kojima je sve više kandidata.

U srijedu 7. juna, kada navršava 64 godine, konzervativni političar će objaviti videosnimku kojom će službeno označiti početak svoje kampanje, sudjelovat će na skupu u gradu Des Moines, u Iowi, i završit će dan razgovorom za CNN, rekli su dobro obaviješteni izvori za nekoliko glasila.

Mike Pence, evangelik i žestoki protivnik pobačaja, pomogao je Donaldu Trumpu da osvoji glasove vjernika kao njegov potpredsjednički kandidat na izborima 2016. Nakon godina neupitne odanosti udaljio se od Trumpa zbog upada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja 2021., koji je potresao same temelje američke demokracije.

Tog dana je Pence kao potpredsjednik vodio sjednicu Kongresa na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. Premda je imao tek protokolarnu ulogu, Donald Trump je od njega zatražio da ne potvrdi izbor demokrata.

Bivši guverner Indiane ga nije poslušao, zbog čega je protiv sebe okrenuo milijarderove pristaše. Neki među njima su nakon napada na Kapitol pozivali da se "objesi" Mikea Pencea koji se morao na brzinu sakriti.

Kasnije je rekao da su Trumpove izjave bile "neodgovorne" i da su ga "dovele u opasnost". Rekao je i da će povijest smatrati Donalda Trumpa "odgovornim" za taj napad. Raskid između ove dvojice smanjuje izglede Mikea Pencea kojeg mnogi Trumpovi pristaše smatraju "izdajnikom".

Sjedokosi po anketama dobiva 3.8 posto glasova, daleko manje od bivšeg predsjednika (53.2 posto), pokazuje prosjek zadnjih anketa koje je provela mrežna stranica RealClearPolitics. Daleko ispred njega je i guverner Floride Ron DeSantis (22.4 posto), također konzervativac, ali umjereniji, a tek malo bolja je bivša veleposlanica u UN-u Nikki Haley (4.4 posto).

Iduće sedmice će još jedan istaknuti republikanac, bivši guverner New Jerseyja Chris Christie (60) objaviti kandidaturu za republikansku nominaciju. I on je bio blizak suradnik Donalda Trumpa, ali je raskinuo s njim nakon napada na Kapitol.

Oni se pridružuju sve većoj skupini republikanskih kandidata - u kojoj su i jedini crnac senator Tim Scott, bivši guverner Arkansasa Asa Hutchinson i poduzetnik Vivek Ramaswamy - što bi moglo potaknuti raspršivanje glasova i na kraju ići na ruku Donaldu Trumpu.

No bivši nekretninski magnat (76) je optužen u New Yorku za knjigovodstvene malverzacije i protiv njega se vodi nekoliko istraga za sudjelovanje u napadu na Kapitol i za upravljanje arhivom Bijele kuće. Pobjednik republikanskih predizbora najvjerojatnije će se sučeliti s predsjednikom Bidenom (80) koji želi osvojiti drugi mandat.


(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo