23°C
Mostar 33°C
Tuzla 35°C
Banja Luka 34°C
Bihać 29°C

01.06.2023 / 11:24 Politika - Udar na državu

Skandalozno: RS kao država nastupila na EP u odbojci za učenike!

Skandalozno: RS kao država nastupila na EP u odbojci za učenike!
Foto: Vijesti.ba

U Trebinju je od 21. do 27. maja održano prvenstvo za učenike do 18 godina, koje je okupilo 250 djece iz šest zemalja Evrope, a među učesnicima nastupio je tim Republike Srpske, koja je predstavljena kao država.

Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Parlamenta Federacije BiH zatražio je od nadležnih državnih organa da utvrde kako je došlo do toga da Republika Srpska kao država, pod svojom zastavom i himnom, bude priznata kao članica Evropske školske sportske federacije, te da kao takva nastupi na Evropskom otvorenom školskom prvenstvu u odbojci koje je prije nekoliko dana održano u Trebinju.

Pokrovitelj prvenstva bio je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Predsjednica Odbora i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH Jasmina Biščević Tokić reagovala je na ovaj skandal.

"Kao zastupnicu u Parlamentu FBiH i predsjednicu Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport me neprijatno iznenadila informacija da je u Trebinju održano Evropsko prvenstvo u odbojci za učenike do 18 godina, na kojem je entitet RS učestvovao kao „država“.

Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport je u proteklom periodu zaprimio dopise dva udruženja iz FBiH, u kojima se ističe da je djeci iz FBiH onemogućen nastup u takmičenjima Međunarodne i Evropske federacije školskog sporta jer su te organizacije priznale entitet RS kao državu.

Kako je moguće da neko dopusti da entitet unutar države Bosne i Hercegovine učestvuje u međunarodnim takmičenjima kao država?

Na posljednjoj sjednici Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport usvojeni su zaključci koji će biti proslijeđeni Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević.

Odbor od nadležnih institucija traži odgovore na pitanja ko je uskratio našoj djeci pravo na učešće u međunarodnim takmičenjima, a naročito ko je dopustio da jedan bosanskohercegovački entitet bude član međunarodnih asocijacija u svojstvu države.

Pozivam članove Predsjedništva BiH, ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, ministricu civilnih poslova BiH Dubravku Bošnjak i ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića da hitno poduzmu aktivnosti u okviru svojih nadležnosti kako bi zaustavili antiustavno djelovanje entiteta RS, te kako bi država Bosna i Hercegovina, a ne bilo koji njen entitet ili niža administrativna jedinica, postala članica ovih međunarodnih asocijacija i kako bi učenici iz cijele Bosne i Hercegovine dobili priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz Evrope i svijeta."

O ovom slučaju biće upoznat Ured visokog predstavnika i Ambasada SAD-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo