12°C
Mostar 15°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

01.06.2023 / 21:52 Kultura - Isak Samokovlija

Zajednička izložba u Sarajevu: Pozdrav iz Samokova i Čamkurija

Zajednička izložba u Sarajevu: Pozdrav iz Samokova i Čamkurija
Foto: FENA

Izložba „Isak Samokovlija: Pozdrav iz Samokova i Čamkurija“ otvorena je u Sarajevu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti kao rezultat bosanskohercegovačko-bugarske saradnje - veza navedenog sarajevskog muzeja i Historijskog muzeja iz bugarskog grada Samokova.

Ova zajednička postavka autorice Đane Kukić i bugarskog kolege Lybomira Nikolova dogovorena je prilikom aprilskog gostovanja u Samokovu postavke iz stalnog fundusa sarajevskog Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, posvećene poznatom bosanskohercegovačkom književniku Isaku Samokovliji. Njegova porodica čije prezime svjedoči o porijeklu iz bugarskog Samokova doselila je svojevremno u Bosnu i Hercegovinu gdje je Isak i rođen, u Goraždu. U Bosni je živio i stvarao, bavio se ljekarskom praksom te je pokopan u Sarajevu.

Prema izjavi za Fenu autorice Kukić, aprilsko gostovanje izložbe sarajevskog muzeja u Samokovu bilo je početak uspješne bilateralne saradnje u domenu kulturne diplomatije, prvenstveno jer sama muzejska zbirka o Samokovliji nije samo kulturno nasljeđe Bosne i Hercegovine nego i dio evropskog kulturnog nasljeđa.

- Preci Isaka Samokovlije su u traženju utočišta, iz Samokova našli konačno gostoprimstvo u Sarajevu gdje su Jevreji sefardi činili malu zajednicu, među njima i Isak Samokovlija. Zbirka 'Isak Samokovlija' jedna je od prvih u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine od njegovog osnivanja 1961. godine. Izuzetno je značajna jer je veoma bogatog sadržaja; dosad je nekoliko puta priikazana bh. javnosti, a odlučili smo pokazati je i stanovnicima bugarskog grada Samokova, ali i našim sugrađanima jer mislimo da je jako vrijedna - rekla je Kukić.

Prilikom postavke u navedenom bugarskom gradu, gosti iz Sarajeva odlučili su da uzvrate gostoprimstvo, što je na vačerašnjoj izložbi rezultiralo dodavanjem i bugarskih eksponata iz postavke „Pozdrav iz Samokova i Čamkurija“ s fotografijama motiva ta dva bugarska mjesta u različitim periodima.

Pažljivo je napravljen odabir skeniranih eksponata sarajevske i bugarske izložbe - rukopisa, novinskih članaka, naslovnica prvih izdanja objavljenih djela Isaka Samokovlije, njegovih ličnih dokumenata, fotografija i predmeta. Među eksponatima su fotografije rodne kuće u Goraždu, trenutaka s članovima porodice, svjedočanstava iz osnovne škole, indeksa sa studija u Beču.

Eksponati-fotografije iz Bugarske, koje je za večerašnju izložbu priredio Lybomir Nikolov, potiču iz Samokova, gdje je nekad živjela piščeva porodica te na 28 panoa i stotinu slika dočarava prizore iz Samokova i Čamkurija (Borovec) s kraja 19. do početka 20. vijeka.

- Doskoro, u Samokovu nije bilo ništa poznato o Isaku Samokovliji, a ambasador Bugarske u BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH su izložbom u tom gradu uspostavili kulturni most između Bugarske i Bosne i Hercgovine - kazao je Feni autor Lybomir Nikolov iz samokovskog Historijskog muzeja.

Bugarski ambasador u BiH Valeri Ivanov Yotov, koji je također prisustvovao večerašnjem otvorenju bosanskohercegovačko-bugarske izložbe u Sarajevu, naglašava da je to rezultat prijateljskih veza i saradnje, ne samo dviju zemalja već i njihovih kulturnih institucija, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijskog muzeja drevnog bugarskog mjesta Samokova, grada tolerancije hrišćanske, islamske i jevrejske zajednice čije su reprezentativne bogomolje spomenici od nacionalne važnosti, bogato ukrašeni ornamentikom umjetnika iz čuvene samokovske slikarske škole.

Izložba je nastavak prijateljskih veza dviju zemalja, koje traju od prvih dana obnove nezavisnosti bosanskohercegovačke države, rekao je tokom otvorenja izložbe Dželaludin Hodžić, savjetnik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića.

- Pred kulturom bi politika trebalo da šuti – kazao je također Hodžić uoči otvorenja postavke večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba će za posjetioce biti otvorena u narednih osam dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo