6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

02.06.2023 / 09:28 Ostali sportovi - Mostar u septembru

Ovog vikenda u Bostonu počinje Red Bull Cliff Diving sezona

Ovog vikenda u Bostonu počinje Red Bull Cliff Diving sezona
Foto: Red Bull Cliff Diving

Luka u Bostonu, jednom od najstarijih američkih gradova, ovog vikenda će biti pozornica otvaranja 14. sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Sa platformi visokih 21 metar (žene) odnosno 27 metara (muškarci), 24 vrhunska skakača i skakačice krenut će u lov na prestižni trofej Kralja Kahekilija.

Ova sezona će imati šest stanica širom svijeta, a dvije od njih su nove (Takachiho u Japanu i Auckland na Novom Zelandu). Takođe, u stalnoj skakačkoj postavi su tri nova imena (Meili Carpenter i James Lichtenstein iz SAD-a, te Miguel Garcia iz Kolumbije).

Skakači tokom skoka, koji traje oko tri sekunde, dostižu brzinu i do 85 km/h, izvodeći pri tome nevjerovatne akrobacije u zraku, a njihove nastupe ocjenjuje žiri sačinjen od pet međunarodnih sudija.

Najveći favoriti za pobjedu u Bostonu, kao i osvajanje prvenstva, su Gary Hunt i Rhiannan Iffland. Britanac koji nastupa pod francuskom zastavom je vlasnik rekordnih 10 naslova šampiona, dok je Australka sa šest uzastopnih titula najtrofejnija takmičarka ovog sporta. Ipak, imat će jaku konkurenciju, a ne treba zanemariti da su prošle godine na otvaranju sezone, takođe u Bostonu, pobjede slavili Britanac Aidan Heslop i Kanađanka Molly Carlson

Nakon Bostona, prvenstvo se seli u Pariz (Francuska), Polignano a Mare (Italija), Takachiho (Japan), da bi 9. septembra ponovo stiglo u Mostar. Završno takmičenje održat će se u Aucklandu (Novi Zeland).

Naša zemlja je postala nezaobilazna stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a takmičenje na Starom mostu njegov pravi „klasik“. Mostar će ove godine osmi put uzastopno ugostiti elitne svjetske skakače i skakačice, u novom sportskom spektaklu pred vatrenom mostarskom publikom.

Finale takmičenja u Bostonu gledaoci mogu pratiti uživo na YouTube kanalu i zvaničnoj web stranici prvenstva, u subotu 3. juna od 19 sati po našem vremenu.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo