8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

02.06.2023 / 19:11 Tenis - Roland Garros

Đoković se mučio dva seta, pa razbio Fokinu

Đoković se mučio dva seta, pa razbio Fokinu
Foto: Reuters

Novak Đoković je u osmini finala Roland Garrosa. Najbolji teniser današnjice je u dva seta koja su trajala skoro tri sata vodio veliku borbu sa Davidovichem Fokinom, a onda ga je u trećem potpuno slomio za 7:6 (7:4), 7:6 (7:5), 6:2 za prolaz među osam najboljih igrat će sa pobjednikom duela Varillas (Peru) – Hurkacz (Poljska).

Prvi set je trajao sat i 24 minuta. Fokina je u dva navrata imao brejk viška- Prvo na 3:2, a onda i na 6:5 kada je servirao za set. Međutim, u tim momentima Novak je uspio da sačuva prisebnost.

Odmah je uzvratio sa ribrejkovima. Uveo je set u taj brejk u kojem je također gubio 3:1. Međutim, onda je napravio seriju od 6:1 i uspeo prvi dio igre da riješi u svoju korist.

Ništa se gotovo nije promijenilo u drugom setu. Vjetar je otežavao posao obojici, a viđen je veliki broj brejkova. Rivali su igrali u serijama. Fokina je vodio 2:0, pa Đoković 3:2, pa Španac 4:3, pa Novak 5:4, a onda je Fokina 6:5.

Imao je Španac pri rezultatu 6:5 i 30:40 i set loptu, ali se Novak izvukao, vezao tri poena i uveo i drugi set u taj brejk.

Klackalica se nastavila i u taj brejku drugog seta. Novak je bolje počeo i poveo 4:2. Međutim, kada su zamijenili strane Fokina je vezao tri poena za 5:4. I kada je djelovalo da je Španac u prednosti, Đoković je bio strpljiv, čekao je greške rivala i dočekao ih. Dobio je ovaj dio igre 7:5 i stigao na set do pobjede.

U pauzi između setova Novak je zatražio pomoć fizioterapeuta na veliko negodovanje publike. Ironično je digao prst i pozdravio publiku na Philippe-Chatrieru.

Izašao je na teren kao preporođen i odmah vezao tri gema. Time je priča praktično bila završena. Mirno je priveo posao kraju i izborio mjesto među 16 najboljih.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo