8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

02.06.2023 / 20:06 Dijaspora - Nova radna mjesta

'Buđenje Stoca': Dijaspora iz Švicarske pokretač velike investicije

Diskusijama u okviru Stolac Diaspora Business Sessions otvorena je manifestacija "Buđenje Stoca".

“Došli smo u Stolac kako bismo investirali u razvoj turizma i ugostiteljstva, kako bismo donijeli nova radna mjesta i učinili Stolac globalno prepoznatljivom turističkom destinacijom. Danas ovdje započinjemo taj razgovor, prateći sve sjajne rezultate koje je lokalna zajednica već napravila”, poručio je Taner Aličehić iz kompanija "SEE Real Estate BH".

Ambasador Švicarske Daniel Hunn koji je izrazio podršku važnoj investiciji “SEE Real Estate BH”, kao investicije pokrenute zahvaljujući naporima bh. dijaspore u Švicarskoj i partnerima iz Švicarske.

"Želio bih se zahvaliti organizatorima na ovoj sjajnoj inicijativi. Otkako sam stigao u Bosnu i Hercegovinu, puno sam naučio o važnosti koju dijaspora ima za ovu zemlju. U Švicarskoj imamo između 60.000 i 70.000 osoba bosanskohercegovačkog porijekla, a većina njih održava bliske veze sa svojom zemljom porijekla. I dok je u početku dijaspora bila ključna kada se pogleda struktura novčanih doznaka iz inostranstva, šaljući novac svojim porodicama ovdje tj. natrag kući, danas je dijaspora postala izvor investicija", poručio je ambasador Hunn.

O primjerima dobre prakse i investiranja u širu regiju, govorili su poduzetnici Zlatko Papac, Ramiz Zajmović i Jasmin Sinanović.

“Ove priče ohrabruju. Izuzetno je važno što smo u Stolac doveli predstavnike nekoliko vodećih institucija koje rade na ulaganju u razvoj u Bosni i Hercegovini, ali i predstavnike domaćih institucija, te što nam svoja iskustva prenose poduzetnici koji su već napravili uspjeh. Moramo zajedno slati poruke da je Stolac grad otvoren za ulaganja, da su ovdje ljudi spremni prevazići sve prepreke i da su željni posla i prilika za saradnju”, napominje Aličehić.

U okviru manifestacije “Buđenje Stoca” održana je degustacija domaćih vina i hrane sa udrugom "Pjana brda" uz vođenje Josipe Andrijanić. Također, podržan je rukometni turnir za djevojke iz cijele regije Hercegovine, a sutra će biti održan koncert Gradskog limenog orkestra.

“Naši gosti iz svijeta imaju priliku upoznati ljepote Stoca, obići će Makovu hižu, pogledati sjajne fotografije Marka Raguža. Istovremeno im pričamo priču o Stocu kao gradu kreativnih i talentovanih ljudi, ali im dajemo i mali uvid šta to sve Stolac još može da bude. Ovo je samo početak. Vrijeme je za Stolac, možemo to napraviti samo zajedno”, zaključio je Aličehić.

Iz USAID projekta "Diaspora Invest" su potvrdili da će ovaj projekat nastaviti raditi na podršci investicijama.

"Ulaganja dijaspore u lokalne zajednice širom Bosne i Hercegovine pokazuju da naša zajednica vani može biti pokretač razvoja. Ovakvi događaji su prilika da govorimo o tome, da ukažemo gdje mi možemo podržati naše investitore i šta su naši naredni koraci. Izuzetno je važno što se ovim događajem potvrdila pozitivna saradnja između investitora i jedinice lokalne samouprave te se nadamo da će to partnerstvo dati rezultate u budućnosti", poručili su iz USAID projekta "Diaspora Invest".

Današnji dio programa je zaključila ravnateljica Javne ustanove "Radimlja" Stolac Maja Lopin koja je predstavila aktivnosti ove ustanove u turizmu, kulturi i zaštiti kulturne baštine.

Manifestsciju je pokrenula kompanija "SEE Real Estate BH" na čelu sa Tanerom Aličehićem, u saradnji sa Gradom Stolac, lokalnim inicijativama i uz podršku USAID projekta "Diaspora Invest", te partnerima Ambasadom Švicarske, Njemačkom privrednom komorom u BiH, Sparkasse Bankom i Caritasom Švicarske.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo