10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

03.06.2023 / 13:54 Politika - Posjetio Ambasadu

Bećirović u Ankari: Produbiti ekonomsku saradnju

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović posjetio je Ambasadu BiH u Republici Turskoj u okviru posjete Ankari povodom ceremonije inauguracije predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Dr. Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adisom Alagićem o jačanju odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Dr. Denis Bećirović je istakao kako je Republika Turska prijateljska zemlja Bosne i Hercegovine, te da dvije zemlje nastavljaju održavati snažno tradicionalno partnerstvo i saradnju. Tokom razgovora konstatovano je da pored podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosni i Hercegovini, Republika Turska pruža pomoć i na njenom euroatlantskom putu.

Ambasador Alagić je naglasio da je Turska značajan vanjskotrgovinski partner za Bosnu i Hercegovinu, te da postoji veliki potencijal za dodatno jačanje ekonomskih odnosa dvije države. On je rekao da Bosna i Hercegovina nudi mnoge prednosti i atraktivna je za investitore iz Republike Turske sa aspekta njenog strateški važnog položaja, povoljnih komercijalnih uslova, kvalificirane radne snage po konkurentnim cijenama, stabilnog finansijskog sistema i niskih operativnih troškova.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio kako je potrebno dalje produbiti ekonomsku saradnju dvije države, posebno u sektorima odbrane, infrastrukture, energetike, turizma i prehrane. Konstatovali su kako treba iskoristiti potencijale i na poljima naučne i kulturne saradnje između dvije države.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo