10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

03.06.2023 / 21:26 Svijet - Nakon dugih pregovora

Biden potpisao podizanje granice zaduživanja, Amerika izbjegla bankrot

Biden potpisao podizanje granice zaduživanja, Amerika izbjegla bankrot
Foto: Agencije
Nakon višesedmične političke bitke, Joe Biden je u subotu potpisao zakon kojim se otklanja opasnost nepodmirivanja finansijskih obveza Sjedinjenih Država, saopćila je Bijela kuća.

Američki Kongres je ove sedmice prihvatio tekst koji omogućuje da se do januara 2025. ukine gornja granica javnog zaduživanja SAD-a i postavlja neke budžetske ciljeve.

Predsjednik je zahvalio parlamentarnim liderima, među kojima republikanskom vođi Kevinu McCarthyju, na "saradnji" u donošenju zakona, navodi se u saopćenju Bijele kuće u subotu.



Bez tog zakona, koji je u četvrtak potvrdila demokratska većina, a u srijedu Zastupnički dom s republikanskom većinom, zemlja bi se već u ponedjeljak 5. juna našla u situaciji da ne može otplaćivati svoje dugove.

"Ništa ne bi bilo neodgovornije i katastrofalnije", rekao je u petak američki predsjednik u zvaničnom obraćanju iz Ovalnog ureda.

"Teško je postići konsenzus nadilazeći stranačke podjele. Jedinstvo je teško. Ali, nikad ne smijemo odustati od pokušaja", dodao je u pomirljivom tonu kojim je počeo svoj mandat i kojim je obilježena njegova kampanja za izbore 2024.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo