°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

04.06.2023 / 22:24 Svijet - Šef NATO-a

Stoltenberg: Švedska je ispunila zahtjeve Turske

Stoltenberg: Švedska je ispunila zahtjeve Turske
Foto: Twitter

Švedska je ispunila zahtjeve Turske da se pridruži NATO-u, rekao je u nedjelju glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbulu.

Stoltenberg je rekao da je Švedska izmijenila svoje zakonodavstvo kako bi odgovorila na zabrinutost Turske za sigurnost te da će se razgovori s Turskom i Švedskom nastaviti za sedmicu dana.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom savezu nakon desetljeća neutralnosti. Finska je primljena kao 31. članica u april ove godine nakon što su sve članice NATO-a ratificirale njen zahtjev, ali Turska i Mađarska tek trebaju ratificirati švedski.

Sljedeći mjesec se održava godišnji summit NATO-a

Turska svoju blokadu opravdava činjenicom da Švedska ne djeluje protiv terorističkih organizacija, a posebno svojim odbijanjem da izruči ljude koje Ankara smatra teroristima.

Novi antiteroristički zakoni stupili su na snagu u Švedskoj u četvrtak, čime je zabranjeno sudjelovanje, finansiranje ili na bilo koji drugi način podržavanje terorističke organizacije.

Čelnici NATO-a održat će godišnji summit u Vilniusu u julu. Erdoğan je osigurao novi predsjednički mandat u drugom krugu izbora prije sedam dana. Stoltenberg je u subotu bio prisutan stupanju na dužnost u Ankari, piše Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo