-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

05.06.2023 / 07:09 Svijet - Potreban dodatni posao

Realne plate u Njemačkoj već treću godinu u padu

Realne plate u Njemačkoj već treću godinu u padu
Foto: Arhiv
U proteklih 20-ak godina broj osoba koje rade istodobno nekoliko poslova više se nego udvostručio. Obično su to poslovi niske kvalifikacije, gdje se plaća tek zakonom zajamčena minimalna satnica.

Njemačka je upala u recesiju, otkrivaju novi podaci, nakon što su visoke cijene uzele veći danak gospodarstvu zemlje nego što se prvotno procjenjivalo, piše Večernji list BiH.

Ažurirani podaci, koje je u četvrtak objavio njemački Savezni zavod za statistiku, pokazuju kako je bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,3% u prvom tromjesečju u usporedbi s prethodna tri mjeseca, koja su također zabilježila smanjenje. Revidirani podaci potvrđuju da se njemačko gospodarstvo smanjilo dva uzastopna tromjesečja (što je tehnička definicija recesije) nakon pada od 0,5% u tri mjeseca do prosinca.

Minimalna satnica 12 eura

Iako su investicije i gradnja privatnog sektora porasli početkom godine, to je djelomično nadoknađeno padom potrošačke potrošnje jer su više cijene prisilile kućanstva da štede, priopćili su iz ureda za statistiku. Ustrajnost visokog rasta cijena nastavila je biti teret za njemačko gospodarstvo početkom godine, naveli su iz statističkog ureda. Sve u svemu, potrošnja kućanstava pala je za 1,2% u prvom tromjesečju, pri čemu su kupci manje voljni trošiti na hranu, odjeću i namještaj. Državna potrošnja također je smanjena za 4,9% u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Sve to odrazilo se na standard građana.

U Njemačkoj, naime, već više od 3,5 mil. osoba radi na više radnih mjesta, a često im ni to nije dovoljno za pristojan život. U proteklih 20-ak godina broj osoba koje rade istodobno nekoliko poslova više se nego udvostručio. Obično su to poslovi niske kvalifikacije, gdje se plaća tek zakonom zajamčena minimalna satnica koja, kako upozorava glavni tajnik sindikata ver.di Philipp Schumann, nipošto nije dovoljna: - S 12 eura zajamčene satnice i kod radnog tjedna od 42 sata možete zaraditi nešto manje od 2200 eura bruto. To je tek nekih 60% prosječnih prihoda u Njemačkoj i nije dosta za život.

Od bruto iznosa odbijaju se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kao i crkveni porez i porez na prihod - on pak ovisi o mnogo čimbenika, kao što su bračno stanje i broj djece. Sve u svemu, od 2200 eura bruto, na račun možda "sjedne" tek nekih 1500 eura, piše Deutsche Welle. Sve veći broj zaposlenih radi 14,15 sati dnevno kako bi uspjelo podmiriti troškove koji su znatno porasli.

Realne plaće u Njemačkoj su u 2022. pale za 4%, što je više od očekivanog, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu. Realne plaće u Njemačkoj su u 2022. pale za 4%, što je više od očekivanoga, naveo je Savezni ured za statistiku. Još početkom ožujka ekonomisti su polazili od pada realnih plaća za 3,1%. Kao glavni razlog za pad realnih plaća navodi se inflacija, tj. porast cijena robe široke potrošnje za 6,9%. - U isto vrijeme nominalne plaće su porasle za 2,6, što je nedovoljno da amortizira porast cijena života. Kupovna moć građana je u padu - naveli su.

Realne plaće time su u Njemačkoj već treću godinu u padu. Godine 2020. nominalne plaće smanjene su zbog pandemije koronavirusa i s time povezanog skraćenog radnog vremena u mnogim sektorima. Godine 2021. je zbog porasta cijena energenata na pad realnih plaća utjecala povećana stopa inflacije. Porast realnih plaća ekonomisti očekuju tek 2024.

Sve više siromašnih

I službeno je u Njemačkoj gotovo 17% stanovništva, dakle više od 14 milijuna građana, zahvaćeno siromaštvom, a taj broj zbog inflacije i dalje raste. Minimalna satnica u toj zemlji je 12 eura bruto, a Schumann smatra da bi ona trebala biti od 17 do 18 eura kako bi oni na minimalcu mogli živjeti od svoje plaće. - Na poslu zaradim 1700 eura mjesečno i dodatno čistim nekoliko sati tjedno te tako zaradim još 500 eura. Zadovoljna sam i ne bih se vratila - kaže nam Mostarka koja je trenutačno na odmoru u rodnom gradu. Bilo kako bilo, oni u Njemačkoj s minimalcem od 1500 eura mogu kako-tako živjeti, dok je od minimalca u FBiH, koji iznosi 596 KM, odnosno 300-tinjak eura, preživjeti gotovo nemoguće.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo