9°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

05.06.2023 / 07:19 Svijet - Moskva

Kiril blagoslovio Putina: Takvo što se ne događa bez Božjeg zahvata

Kiril blagoslovio Putina: Takvo što se ne događa bez Božjeg zahvata
Foto: Arhiv
Poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril ocijenio je "povijesnom" odluku Vladimira Putina da Crkvi vrati ikonu Andreja Rubljova "Trojstvo", remek-djelo 15. st. koje je 1929. povjereno Tretjakovskoj galeriji, ...

... u trenutku kada se Rusija bori s "golemim neprijateljskim snagama", prenosi Hina.

Ikona koja je tijekom vikenda predana Crkvi unatoč protivljenju konzervatora koji je smatraju preosjetljivom, prenesena je u subotu navečer u katedralu Krista Spasitelja, obnovljenu 1990-ih pošto je u Staljinovo vrijeme srušena eksplozivom.

Patrijarh Kiril je na misi istaknuo da je ruski predsjednik, koji je ikonu vratio izvršnom uredbom koju je potpisao prošli mjesec, donio “povijesnu odluku” u kritičnom trenutku kada se “naša domovina bori s golemim neprijateljskim snagama”.

“Takvo što se ne događa bez Božjeg zahvata”, rekao je Kiril (76) koji je zbog potpore vojnoj ofenzivi protiv Ukrajine pod sankcijama Velike Britanije i Kanade.

Ikonu redovnika i slikara Andreja Rubljova koji je 1980-ih proglašen svetim, na kojoj su tri anđela koja sjede za stolom, sovjetske vlasti su 1929. predale Tretjakovskoj galeriji u Moskvi.

Ruska pravoslavna crkva je više puta nakon raspada SSSR-a tražila da joj se ikona vrati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo