18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C

05.06.2023 / 07:28 Svijet - Australija

Žena koja je ubila četvero svoje djece pomilovana nakon 20 godina kazne

Žena koja je ubila četvero svoje djece pomilovana nakon 20 godina kazne
Foto: Agencije
Kathleen Folbigg, žena proglašena najgorom serijskom ubojicom u Australiji, puštena je na slobodu nakon 20 godina zatvora gdje je završila zbog ubistva svoje četvero djece, javlja CNN.

Michael Daley, glavni tužilac Novog Južnog Walesa naredio puštanje Folbigg na osnovu preliminarnih nalaza istrage koji su otkrili sumnju u njenom krivljenju za sve četiri smrti. Na konferenciji za novinare, Daley je izjavio da je razgovarao s guvernerom i preporučio bezuslovno pomilovanje, koje je odobreno.

"Ovo je bio ogroman izazov za sve uključene. Nadam se da će naše današnje akcije donekle zatvoriti ovaj slučaj koji traje već 20 godina", rekao je Daley.

Folbigg je 2003. godine osuđena na temelju tri tačke optužnice za ubistvo i jedne za ubistvo iz nehaja nakon smrti četvero beba tokom desetljeća od 1989. godine. Fizičkih dokaza da je Folbigg uzrokovala smrt djece nije bilo.

Porota se oslonila na argument tužilaštva da su šanse da četvero beba iz iste porodice umru prirodnom smrću prije navršene dvije godine bile iznimno male, gotovo nemoguće. Također su uzeli u obzir sadržaj njenog dnevnika koji je izolirano protumačen kao priznanje krivice.

Tek 2019. godine, istraga o njenim osudama pokazala je da postoji sumnja u krivnju Folbigg.

Lani je pokrenuta nova istraga nakon što su se pojavili novi naučni dokazi koji su genetski objasnili smrt djece. Glavna zastupnica koja je sudjelovala u istrazi naglašava da postoji niz dokaza koji ukazuju na krivicu Folbigg.

Kathleen Folbigg imala je samo 20 godina kada se udala. Godinu dana kasnije, rodila je Caleba, koji je živio samo 19 dana. Sljedeće godine, Folbiggovi su dobili još jednog sina, Patricka, koji je umro s osam mjeseci. Dvije godine kasnije, Sarah je umrla s 10 mjeseci. Zatim je 1999. godine umrlo četvrto i najdugovječnije dijete porodice Folbigg, Laura, u dobi od 18 mjeseci.

Policijska istraga o smrti djece započela je nakon što je Laura preminula. Ali, prošlo je više od dvije godine prije nego što je Folbigg uhapšena i optužena. U tom razdoblju, njen brak je propao, a Kathleenin suprug je sarađivao s policijom kako bi se podigla optužnica protiv nje.

Tužioci su tvrdili da su dnevnici koje je predao policiji sadržavali najdublje misli majke koja je bila mučena krivicom zbog svoje uloge u smrti vlastite djece. Pregledom tjelesnih ostataka beba nije pronađen nikakav fizički dokaz da je majka ubila djecu, ali s obzirom na to da nije bilo drugih objašnjenja za smrt mališana, sumnja se usmjerila prema Folbigg.

Sudac Graham Barr, kada je 2003. godine osudio Folbigg na 40 godina zatvora, prisjetio se njezine prošlosti Folbigg kada je njezin otac ubio njezinu majku. Folbigg je tada imala samo 18 mjeseci pa je veći dio svog odrastanja provela u udomiteljskoj porodici.

"Opasno joj je povjeriti dijete, to se više ne smije dogoditi", izjavio je tada sudac Barr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo