1°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

05.06.2023 / 07:40 BiH - 1992. godine

Na današnji dan: JNA napustila kasarnu Maršal Tito u Sarajevu

Na današnji dan: JNA napustila kasarnu Maršal Tito u Sarajevu
Foto: Vijesti.ba

Na današnji dan 1992. godine Jugoslovenska narodna armija (JNA) napustila kasarnu Maršal Tito u Sarajevu. 

Krajem aprila, jedinice Teritorijalne odbrane i MUP-a Republim Bosne i Hercegovine blokirale sve kasarne JNA u Sarajevu, akon što je Predsjedništvo RBIH donijelo odluku po kojoj se sve jedinice JNA kao vojske strane države moraju povući sa teritorija međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. 

Zbog prijetnje da bi grad mogao biti presječen na dva dijela, kasarna Maršal Tito stavljena je pod nadzor i svojevrsnu opsadu. U kasarni Maršal Tito tada se nalazila faktički jedna cijela brigada ojačana artiljerijskim divizionom koji je preseljen iz Zadra u Sarajevo. 

Da je postojao plan da se kasarna iskoristi kako bi se jedinice VRS-a sa Grbavice spojile sa jedinicama na Pofalićima priznao je nekoliko godina poslije i Ratko Mladić. 

Azem Dervišević, pomoćnik komandanta Regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo, 1992. godine je komandovao akcijom iseljavanja kasarne. 

Prilikom iseljavanja kasarne Maršal Tito nije došli ni do kakvih incidenata. Nakon napuštanja kasarne od strane JNA, Armija RBiH je preuzela značajne količine oružja, a među njima je bilo i nekoliko tenkova. 

To oružje odigrat će vrlo značajnu odluku u odbrani Sarajeva u prvim mjesecima odbrane grada.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo