16°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

05.06.2023 / 07:48 Svijet - Naučnici tvrde

Drevni virusi prijete čovječanstvu zbog klimatskih promjena

Drevni virusi prijete čovječanstvu zbog klimatskih promjena
Foto: Ilustracija
Drevni virusi, koji nisu viđeni nigdje u svijetu vijekovima, ako ne i duže, prijete da postanu opasnost po čovječanstvo zbog klimatskih promjena, saopštili su naučnici.

Čestice raznih bolesti su i danas zarazne u vuni mamuta, sibirskim mumijama, ostacima praistorijskih vukova, čak i u plućima žrtava raznih virusa zakopanih u zamrznutoj zemlji, prenio je "Miror".

Institucije u Rusiji, Njemačkoj i Francuskoj radile su zajedno na novoj studiji, tokom koje je utvrđeno da je "rizik povećan zbog globalnog zagrijavanja, pošto će odmrzavanje permafrosta nastaviti da se ubrzava", pa bi mogle da se pojave neke bolesti koje nisu bile aktivne još od praistorije.

Naučnici su prethodnih decenija otkrili nekoliko mikroba iz permafrosta koji se brzo topi, a analize pokazuju da su takozvani "zombi" virusi možda na putu da se vrate.

Takođe, naučnici su ekshumirali tijelo žene Inuita zakopane u masovnoj grobnici žrtava virusa, u selu Brevig Mišn na Aljasci.

Zahvaljujući ledenom pokrivaču, dovoljno RNK materijala iz virusa je dobro očuvano da su istraživači mogli da sekvenciraju čitav gen soja virusa iz 1918. godine.

Virusi se jako dobro održavaju u arktičkim uslovima.

Velike boginje su zvanično iskorijenjene, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 1980. godine.

Međutim, 2004. godine, francuski i ruski naučnici našli su virus malih boginja u 300 godina staroj sibirskoj mumiji zamrznutoj u ruskoj republici Jakutiji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo