7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

05.06.2023 / 07:52 Politika - Dodik otkrio

Indirektan izbor članova Predsjedništva BiH ponovo 'u igri'

Indirektan izbor članova Predsjedništva BiH ponovo 'u igri'
Foto: Vijesti.ba

RS ostaje pri stavu da direktno i na svojoj teritoriji bira člana Predsjedništva i to se neće mijenjati.

Poručio je to prije nekoliko dana lider SNSD-a Milorad Dodik, te time najavio da se na pregovarački stol ponovo vraća indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, odnosno izbor iz državnog Parlamenta. 

Dodik je još dodao da je pomenuti stav poznat, te da je Bošnjacima i Hrvatima na neki način ostavljena sloboda da se dogovore na tom planu.

Razgovori o izmjeni Izbornog zakona vodeće se u narednih šest mjeseci. Tako su na posljednjem susretu u Mostaru najavili i lideri SDP-a i HDZ BIH, Nermin Nikšić i Dragan Čović.

I američki ambasador u BiH Michael Murphy, prije neki dan u Tuzli je govorio o tome kako je aprilski paket imao za cilje ojačati institucije BiH. Upravo je taj paket predviđao indirektan izbor u Predsjedništvo BiH.

- On je podrazumijevao jednog, indirektno izabranog predsjednika koji bi imao uglavnom ceremonijalne ovlasti, te osnaženo Vijeće ministara sa puno manje mogućnosti za bilo koju stranku da blokira funkcionisanje države. On bi BiH približio parlamentarnom sistemu koji bi nagrađivao postizanje konsenzusa, a ne politike podjela, rekao je Murphy.

Većina stranaka iz Federacije BiH ranije je prihvatala indirektan izbor, no ne i asimetriju, po kojoj bi se iz FBiH članovi Predsjedništva BiH birali indirektno, a iz RS direktno. 

Da li će doći do promjene stava kod Milorada Dodika, ali i kod stranaka u FBiH obzirom na novonastale okolnosti i nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, tek treba vidjeti. 

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo