10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

05.06.2023 / 08:14 BiH - Zenica

Jednosatni štrajk jutros u svim rudnicima Koncerna EP BiH

Jednosatni štrajk jutros u svim rudnicima Koncerna EP BiH
Foto: FENA

Zaposlenici šest preostalih rudnika uglja u sklopu Koncerna Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, današnju su prvu smjenu počeli jednosatnim štrajkom upozorenja iz solidarnosti...

... s kolegama iz Rudnika mrkog uglja Zenica, čiji su rudari u radničkom neposluhu od 25. maja.

Štrajk upozorenja realizira se na osnovu odluke Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, a planirano je da se održi i sutra, također u vremenu od sedam do osam sati, dok su jamski radnici zeničkog rudnika još 25. maja potpuno prekinuli proizvodnju te stupili u radnički neposluh.

- Planirano je da se danas i sutra u preostalih šest rudnika iz Koncerna EPBiH održava štrajk upozorenja, a ako se do tada ne riješi situacija u RMU Zenica, u četvrtak, 8. juna, pred zgradom Vlade FBiH i JP EPBiH, održat ćemo i veliki protestni skup - izjavio je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” RMUZ-a Nedžad Duraković.

Na skupu će biti i predstavnici sindikalnih organizacija preostalih rudnika iz Koncerna JP EPBiH, najavio je Duraković, naglasivši da SSRRFBiH na sve načine pokušava učestvovati u rješavanju teške situacije u RMU Zenica.

On je dodao kako su zenički rudari, nakon što su i danas u sedam sati došli te izvršili redovnu evidenciju, odmah i napustili kapiju rudnika te otišli kućama.

Zenički rudari, naime, nisu dobili aprilsku plaću niti naknadu za toplu obrok, a i poslovne banke su im sa njihovih računa “skinule” novac za isplatu rata kredita, jer njihov poslodavac, iako je prilikom isplate plaće za mart obustavio dio novca za isplatu rate, nije taj novac uplatio na račune poslovnih banaka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo