8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

05.06.2023 / 08:44 Svijet - Mexico City

Vladajuća partija Meksika pobijedila u bastionu opozicije

Vladajuća partija Meksika pobijedila u bastionu opozicije
Foto: FENA

Meksička vladajuća stranka u nedjelju je zauzela jedno od najvećih uporišta opozicije, pokazali su preliminarni rezultati, učvrstivši vlast predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora uoči nadmetanja za njegovog nasljednika sljedeće godine.

Prema projekciji državnog izbornog instituta, očekuje se da će ljevičarski Pokret za regeneraciju Lopeza Obradora (MORENA) pobijediti na izborima u državi Meksiko sa oko osam do 10 procentnih poena.

Pobjeda dodaje najnaseljeniju regiju Meksika 21 drugoj državi koju MORENA već kontrolira, sada više od dvije trećine ukupnog broja. Drugom državom upravlja grupa koja je povezana s MORENA-om, što stranci daje ogromnu moć za predsjedničke izbore koji će se održati 2. juna 2024.

Nedjeljni rezultat je također doveo nekadašnju vladajuću partiju Meksika, Institucionalnu revolucionarnu stranku (PRI), na novi minimum, označivši još jednu prekretnicu u njenoj zamjeni MORENA-om kao partijom establišmenta u drugoj po veličini ekonomiji Latinske Amerike.

Centristički PRI je upravljao državom Meksikom od 1929. godine, kada je započeo svoju dugu dominaciju Meksikom. Poražen je na predsjedničkim izborima 2000. godine, vratio se 2012, ali ga je Lopez Obrador pobijedio šest godina kasnije.

Prema meksičkom zakonu, predsjednici mogu služiti samo jedan šestogodišnji mandat.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo