-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

05.06.2023 / 11:38 Ostali sportovi - Zenica

Čeka se potvrda Tuke, Pezer čini sve da u srijedu nastupi na 14. atletskom mitingu 'Zenica 2023'

Čeka se potvrda Tuke, Pezer čini sve da u srijedu nastupi na 14. atletskom mitingu 'Zenica 2023'
Foto: FENA

Atletski klub Zenica će u srijedu, 7. juna, biti domaćin 14. međunarodnog atletskog mitinga koji će na Atletskom stadionu Kamberovića polje okupiti 133 takmičara i takmičarke iz 11 zemalja.

Zbog povrede je neizvjestan nastup najboljeg bh. atletičara Amela Tuke, koji će, kako je na današnjoj pres-konferenciji najavio predsjednik Organizacionog odbora Suad Kaknjo, u toku dana definitivno odlučiti da li će biti spreman te da li će ove godine nastupiti u Zenici.

Naglasio je da su zbog zgusnutog termina mitinga te nastupajućeg Svjetskog prvenstva na otvorenom, ove godine imali nešto težu organizaciju mitinga, na kojem će najjača konkurencija ponovo biti u bacanju kugle. U toj bi disciplini trebali nastupiti trojica olimpijaca - bh. bacač Mesud Pezer, Hrvat Filip Mihaljević i Srbijanac Armin Sinančević.

Pezer je naglasio kako je ljetnu sezonu otvorio s 21,15 metara u Baru (Crna Gora), zatim 20,60 m u Splitu (Hrvatska) i Halle (Njemačka) 20,25 m te Slovenjaska Bistrica (Slovenija), gdje je 27. maja s hicem od 20,24 m bio drugi.

-Tako sam dobro otvorio sezonu, ali sam imao mali problem sa povredom kažiprsta. Nategao sam tetivu, nakon takmičenja u Splitu i tu povredu 'vučem'” već 25 dana. Idem na terapije i pokušavam maksimalno da ne propuštam treninge, jer sam u fenomenalnoj formi, ali taj mi prst ne dozvoljava na bacanjima da dajem 100 posto i 'probijam' te dužine.

Onda, moram da bacam sa dlana. U teretani sam nabio ekstra snagu, tehnički sam također jako dobar, ali tu završnicu ne mogu da uradim i da na treningu '“probijam'” te dužine- kazao je Pezer, koji je najavio kako će, odmah nakon ove pres-konferencije, otići na terapije u Banju Luku kod doktora sportske medicine Gorana Jakovljevića.

Želi se, kaže, što prije oporaviti, a sve s ciljem kako bi nastupio i na ovogodišnjem mitingu u svom gradu.

-Ja bih volio svim srcem da nastupim, jer već tri takmičenja idem sa tom malom povredom i svaki put nakon takmičenja produžim tu povredu. Poslije takmičenja ne mogu četiri dana da bacam, jer mi se još više nategne tetiva.

Također bi mi bila i čast da bacam sa ovakvim momcima, Filipom Mihaljevićem i Arminom Sinančevićem, jer su to među najboljima u Evropi. Imaju medalju sa zadnjih evropskih prvenstava. Dat će sve od sebe i imam veliku želju da bacam na ovom mitingu, jer ovo je za mene poseban miting. Uvijek rado bacam, jer tu su moji ljudi i moja porodica, ali vidjet ćemo nakon ova dva dana i terapija- podvukao je Pezer.

Direktor zeničkog mitinga Aziz Kevelj naglasio je da, “što se tiče kvalitete takmičenja”, ovogodišnji miting ne zaostaje “puno u odnosu na ranije godine”.

-Teško je bilo doći do kvalitete, ali mi smo uspjeli- nešto svojim vezama, relacijama, poznanstvima i prijateljstvima, organizirati miting, koji će, nadam se, zadovoljiti ukuse i afinitete sportskih radnika, trenera, atletičara…

Nastupaju takmičari iz 11 zemalja. To su zemlje iz okruženja, te iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Venecuele, Rumunije i Kenije - kazao je direktor Mitinga Aziz Kevelj.

Među poznatijim takmičarima, koje su zenički ljubitelji atletike imali priliku gledati i prethodnih godina, nastupit će bacači koplja Zaharia Catalin iz Rumunije i Vedran Samac iz Srbije, kao i rumunski bacač kladiva Alin Alexandru Firfirica. Tako će i bh. rekorder u bacanju koplja Dejan Mileusnić imati dostojne rivale.

-Ja sam sezonu otvorio prošle sedmice sa 77,60 metara, nakon dva mjeseca pauze zbog rupture lista. Upravo sam došao iz Amerike i mislim da sam spreman.

Osjetim malo promjenu vremenske zone, ali se nadam da će to do srijede biti super i nadam se hicu preko 80 metara - kazao je bh. rekorder u bacanju koplja Dejan Mileusnić.

Nada se, dodao je, kako Samac i Catalin nisu s formom na nivou na kojem je u ovom trenutku on, mada ga je povreda spriječila da nastupi na više mitinga te ostvari cilj za ovu ljetnu sezonu.

-Na početku sezone, naravno, bio je plan ispuniti normu za Svjetsko prvenstvo, ali prije dva mjeseca bila je mala ruptura lista pa sam otkazao dosta takmičenja već u Americi na koledžu. Jedino takmičenje koje sam u zadnja dva mjeseca imao je upravo u Pueblu (Kolorado), gdje sam bio drugi na NCAA prvenstvu.

Iskreno, nisam baš smio da trčim, jer, jednostavno, psihički me je bilo malo strah pa sam bacao u patikama 77,60 m. Nadam se, ako se opustim i ako dobro odradim tehnički zalet, da bi hici preko 80 metara trebali biti svakodnevnica ove godine - kazao je Mileusnić, koji ima lični rekord 81,63 metra, a što je i bh. rekord još od 2016. godine. Mileusnić je bh. rekorder već više od deceniju.

Osim zvaničnog, takmičarskog programa, koji počinje u 16 sati, na zeničkom mitnigu će nastupiti i takmičari u invalidskim kolicima te dječica iz zeničkih vrtića. Ukupno bi trebalo biti oko 160 takmičara i takmičarki.

Predstavnik Javnog preduzeća za održavanje sportskih objekata u gradu Zenica Elvir Krehmić napomenuo je kako su “u izuzetno teškim vremenskim uslovima”, odnosno uprkos svakodnevnim kišnim padavinama, uspjeli pripremiti sva borilišta za ovogodišnje, najveće atletsko takmičenje u Bosni i Hercegovini, piše FENA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo