°C
Mostar 13°C
Tuzla °C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

05.06.2023 / 11:41 Ostali sportovi - Bihać

Airsoft - simulacijski sport koji privlači sve više ovisnika o adrenalinu

Airsoft je sport koji nema dugu tradiciju na našim prostorima i još uvijek je u razvoju. Ipak, kao takav privlači sve veći broj ljubitelja adrenalina. Oni u ovom simulacijskom sportu pucaju iz replika pravog oružja, zbog čega ih neupućeni smatraju opasnim.

Prava istina je da je airsoft sport sličan paintballu, a za razliku od pravih puški, u airsfotu se koristi plastična municija u vidu kuglica od tvrde plastike promjera od šest do osam milimetara različite težine, ovisno o vrsti oružja koje se koristi.

Iako neupućenima to izgleda kao opasan sport, u airsoftu postoje pravila koja se moraju strogo poštivati, a prvo i osnovno je da igrač obavezno mora nositi zaštitne naočale kako ne bi došlo do fizičkih ozljeda.

- Ovo nema veze sa ratovanjem već s druženjem i zabavom, a često se organizuje i neka humanitarna akcija kao u slučaju pomoći djevojčici Dalal. Najbitnije je druženje, a pucanje je adrenalin koji usput privlači. Airsoft je skup sport u kojem ima različitih profila ljudi od ljekara do fizičkih radnika. Sve zavisi o tome koliko je neko spreman da potroši na opremu jer to je i neka vrsta strasti. Lično imamo opreme u vrijednosti od 10.000 KM. Volim to i nije mi problem ulagati u to. Nedavno sam kupio naočale za noćno gledanje koje će mi pomoći da bolje igram po noći - kaže zaljubljeni u ovaj sport Rašid Selimovski iz Bihaća koji živi i radi u Njemačkoj.

Airsoft klubovi uglavnom vikendom organizuju igre koje traju 24 sata, dio igre se odvija tokom dana, a dio tokom noći kako bi sve bilo što realnije.

Airsoft klub "Delta“ Bihać zvanično je osnovan 2014. godine zahvaljujući entuzijazmu nekoliko momaka, ali je klub postojao nekoliko godina prije registracije.

- Ovo nije isključivo muška igra već za sve punoljetne osobe željne dobre zabave i adrenalina. Imamo i djevojaka, klub trenutno broj 12 članova. Radi se o fer plej igri, gdje igrač koji je pogođen treba sam da napusti igru. Uglavom se to poštuje, ali uvijek se nađe neko ko pokušava folirati. Takve svi izbjegavaju - ispričao je Selimovski.

Kaže kako učestvuju u igrama širom Bosne i Hercegovine, a nedavno su bili na Igmanu gdje su igrali simulaciju oslobađanja komandanta. Igra je djelovala kao prava situacija.

-Jednostavno morate to doživjeti - podvlači Selimovski u razgovoru za Fenu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo