9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

05.06.2023 / 11:45 Fudbal - Nezapamćen incident

Napadnuta djeca iz Sarajeva, sramno ponašanje mladih ukrajinskih fudbalera

Napadnuta djeca iz Sarajeva, sramno ponašanje mladih ukrajinskih fudbalera
Foto: FB

Na turniru u Splitu sarajevskoj djeci pružena medicinska pomoć

Od 1. do 4. juna više od 3000 sportista iz 15 zemalja nastupilo je u sklopu Dalmatinko cupa na terenima u Splitu, Solinu, Kaštelima, Trogiru, Žrnovnici.

Međutim, unatoč plemenitim namjerama koje odražavaju svrhu spomenute manifestacije, dogodio se nezabilježen incident otkad ovaj turnir postoji.

Naime, u polufinalnoj utakmici između sarajevske Sparte i ukrajinskog Šahtara iz Donjecka, u uzrastu do 14 godina, došlo je do preagresivnog ponašanja malih fudbalera iz Ukrajine. Prekršaji su postali prežestoki za takav uzrast, no njihovo je ponašanje popratila i cijela klupa, odnosno stručni štab Šahtara.

- Djeca su bila žestoka, iz uobičajenih je fudbalskih trenutaka odjednom nastao incident. U utakmicama ovakvog tipa obično nema incidenata jer dječji fudbal treba biti radost i veselje. To je bio i trebao biti spektakl, na turniru su učestvovali i klubovi iz susjednih zemalja, bila je to prava skladna slika kako jedan sportski događaj treba izgledati, ali i kako društvo treba izgledati. Turnir je nastao u iznimno zahtjevnim organizacijskim okolnostima, a onda se dogodi ovakvo nešto. Želim se ispričati svima koji su morali svjedočiti ovim scenama - poručio je organizator turnira Domagoj Bojčić, piše Jutarnji.

Mi imamo nultu toleranciju na nasilje i oni su bili momentalno diskvalificirani, kazao je Bojčić.

- Gledajte, da je to bilo samo ponašanje djece, suci bi to riješili crvenim kartonima i isključenjem iz igre. Međutim, u cjelokupnu su se situaciju uključili članovi stručnog štaba Šahtara, oni su s klupe ulazili na teren. Iste su sekunde bili diskvalificirani. Još jednom bih se ispričao svima koji su to morali gledati jer je to za mlade fudbalere bio strašan šok i velik stres. Prekršaji ukrajinskih mladih fudbalera bili su prežestoki, preagresivni. Stoga smo preventivno reagirali i preporučili pregled djece zbog potencijalnih povreda. Medicinsko je osoblje prije odlaska pregledalo male fudbalere kako bi sigurno otišli svojim kućama. Još nemamo tačnih informacija u kakvom su stanju, kazao je Domagoj Bojčić i dodao:

- Mi promoviramo Hrvatsku kao državu, promoviramo hrvatski turizam i hrvatski fudbal. Ovo je izolirani incident u 360 odigranih utakmica. To se dogodilo na terenu gdje postoje pravila fudbalske igre, dakle na samom igralištu. Igrači su se potukli za vrijeme utakmice, na što se umiješala klupa Šahtara, a ja želim naglasiti da mi takvo ponašanje nedvosmisleno osuđujemo.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo