7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

05.06.2023 / 14:57 Fudbal - Odobren plan

Lionel Messi pred povratkom u Barcelonu

Lionel Messi pred povratkom u Barcelonu
Foto: Agencije
Leo Messi (35) je u netom završenoj sezoni nastavio podebljavati argumente u prilog tezi da je upravo on najbolji nogometaš svih vremena.

U posljednjem kolu francuskog prvenstva postao je najbolji strijelac liga Petice u historiji, a osvojio je i svoj 43. trofej, čime se izjednačio s bivšim saigračem Danijem Alvesom kao najtrofejniji nogometaš ikad.

Sezonu u kojoj je postao prvak svijeta i najtrofejniji igrač ikada okončao je zvižducima navijača PSG-a, nezadovoljnih što nakon samo dvije godine napušta njihov klub. Klub se i službeno oprostio od njega i u narednim danima Messi će donijeti odluku o svojoj budućnosti.

Najizglednije su dvije opcije, odlazak u Saudijsku Arabiju ili povratak u Barcelonu, klub u kojem je proveo 18 godina prije odlaska u PSG na ljeto 2021. godine. Na stolu ima ponudu Al Hilala, koji mu nudi 600 miliona eura po sezoni bez poreza uz ugovor na dvije godine.

Međutim, čini se kako je Messi spreman odbiti 1.2 milijarde eura kako bi se vratio u Barcelonu, koju vjerovatno ne bi ni napustio da klub posljednjih godina nije upao u velike finansijske probleme koji su mu u više navrata i onemogućili registraciju igrača.

Leov otac i agent Jorge Messi viđen je u katalonskoj metropoli kako pristiže na sastanak u luksuznom hotelu na kojem pregovara s Joanom Laportom, predsjednikom Barcelone. La Liga je Kataloncima dala dozvolu za povratak Argentinca i ako se finansijski propisi zadovolje, to bi uskoro moglo biti službeno. Nakon sastanka Jorge Messi je izjavio da se njegov sin želi vratiti, ali da još ništa nije sigurno.



Svjetskim medijima kružila je informacija i kako bi Barceloni u zadovoljavanju finansijskih propisa mogao pomoći i David Beckham. Legendarni Englez vlasnik je Inter Miamija, jedne od mlađih MLS franšiza, i navodno je voljan sklopiti ugovor s Messijem, kojeg bi odmah poslao na posudbu od 18 mjeseci u Barcelonu, prenosi Index.hr.

Na taj način više strana bi dobilo ono što želi. Messi bi još neko vrijeme igrao na najvišem nivou, Barcelona bi vratila legendu, a zatim bi otišao završiti karijeru u Beckhamovom Interu, bez čije finansijske pomoći bi pokušaj Barce da potpiše Messija vjerovatno bio uzaludan.

Messi je za Barcelonu nastupio 778 puta. Zabio je 672 i namjestio 269 golova. U karijeri je zabio 806 i asistirao 357 puta. Sa Svjetskim prvenstvom u Kataru zaključio je osvajanje svih mogućih trofeja na reprezentativnoj i klupskoj razini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo