°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

05.06.2023 / 15:28 Politika - Stjepan Bošković

HDZ: SDP bliže ulasku u Vladu HNK, ali ne isključujemo ni SDA

HDZ: SDP bliže ulasku u Vladu HNK, ali ne isključujemo ni SDA
Stjepan Bošković (Foto: FENA)
Ni nakon današnje, nove, runde pregovora u vezi s formiranjem izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije postignut dogovor, ...

... potvrdio je novinarima Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.

"Uvjeren sam da bi tokom sutrašnjeg dana trebali imati skupljeno 20 potpisa za buduću vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), izjavio je nakon današnjih pregovora predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona Stjepan Bošković napominjući kako je to vjerovatno s SDP-om BiH (strankama okupljenim oko SDP-a) ali da u ovom trenutku ne bi isključio ni SDA", istakao je on.

"Došli smo do jedne faze gdje, ja bih rekao, brusimo buduću vladu i vjerovatno ćemo sutra nastaviti s SDP-om, (SDP BiH, DF i NiP) ovu konkretizaciju, a isto tako i SDA bi u ovom trenutku trebala odgovoriti na neke naše upite. Nažalost, stvorila se jedna loša klima unutar bošnjačkog spektra stranaka i negdje je stavljen neki imperativ "7-5" na sve ono što se događalo. Međutim, mi želimo razgovarati o konkretnim aktivnostima i konkretnim planovima i ja sam uvjeren da bi mi tokom sutrašnjeg dana trebali imati skupljeno 20 potpisa za buduću Vladu HNK", kazao je Bošković.

Pojašnjavajući tu "lošu klimu" unutar bošnjačkog spektra stranaka, kazao je kako se na neki način stvorila jedna politička borba koja nije u središtu njihovih razgovora.

"Tu se stvorilo biti ili ne biti na bošnjačkom spektru i stvorila se jedna konfuzija da oni u ovom trenutku, na jedan kvalitetan način, ne mogu odgovoriti prema nama iz razloga što bi neko ovdje trebao biti izdajnik, a ne znam čega izdajnik i u kom obliku. Mi ćemo i danas popodne nastaviti ove razgovore i ja se nadam da ćemo sutra moći reći da imamo 20 ruku za imenovanje nove Vlade, 20 ili 20 i više", podvukao je Bošković.

Ismet Lulić, zastupnik SDP-a u Skupštini HNK-a i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a HNK kazao je u izjavi za medije da su, kako vrijeme odmiče, sve bliže formiranju vlasti u tom kantonu.

"Danas smo imali jedan konstruktivan sastanak i vjerujem da ćemo novu vladu imati jako brzo, mada mogu reći da neke stvari nismo definirali do kraja te smo tu ostavili još prostora za neki dogovor", istaknuo je Lulić.

Rekao je i kako ga raduje da je većinom razgovarano o programskim principima te da kanton dobije vladu koja će znati raditi i gdje će građani znati što je vlada radila i je li radila?

"Ono što smo dosad gledali po meni je bilo jako loše i mi smo to jasno i govorili. Želimo građansku vladu koja će zaista raditi u interesu svih građana", naglasio je i pritom ponovio: "Nemamo još konačnog dogovora, ali da smo bliže dogovoru, jesmo".

Također je naveo i kako sve stranke imaju svoje stavove oko formiranja Vlade, no da se danas nije razgovaralo toliko o imenima koliko o programu i onim stvarima koje će se raditi.

Mišljenja je da će novu kantonalnu vladu činiti HDZ BiH, HDZ 1990 i stranke okupljene oko SDP-a BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo