18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C

05.06.2023 / 15:41 Svijet - Gaza

Izraelski vojnici ubili trogodišnjeg dječaka

Izraelski vojnici ubili trogodišnjeg dječaka
Foto: Twitter TIMES OF GAZA

Trogodišnji palestinski dječak kojeg su prošle sedmice ustrijelile izraelske snage na Zapadnoj obali preminuo je od zadobivenih povreda.

Mohammed al-Tamimi upucan je u glavu prošlog četvrtka u blizini svog sela Nebi Saleh dok se vozio u automobilu sa svojim ocem. Helikopterom je prebačen u izraelsku bolnicu Sheba, koja je naknadno objavila dječakovu smrt.

Izraelska vojska priopćila je da je otvorila vatru nakon što su naoružani napadači pucali na izraelsku stražarsku postaju u obližnjem židovskom naselju. Haitham al-Tamimi, dječakov otac, ispričao je za Associated Press da je bio upravo zakopčao svog sina u automobilu i da su bili krenuli u posjet ujaku kada je metak pogodio dječaka.

Izraelska vojska otvorila je istragu o incidentu. Međutim, grupe za ljudska prava tvrde da takve istrage rijetko dovode do kaznenog progona ili stegovnog postupka protiv vojnika. Inače, borbe su se intenzivirale na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu otkako je nova izraelska krajnje desna vlada preuzela dužnost krajem prosinca.

Oko 120 Palestinaca ubijeno je u ta dva područja ove godine, a gotovo polovina njih pripadnici su naoružanih militantnih skupina. Među ubijenima su i mladi Palestinci koji su bacali kamenje na izraelske snage sigurnosti. Izrael je Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, zajedno s Pojasom Gaze, zauzeo u Bliskoistočnom ratu 1967. godine. Palestinci te teritorije žele uključiti u buduću državu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo