3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C

05.06.2023 / 19:56 Svijet - Italijanska premijerka

Meloni putuje u Tunis radi deblokade kredita MMF-a

Meloni putuje u Tunis radi deblokade kredita MMF-a
Foto: Twitter

Italijanska premijerka Giorgia Meloni otputovat će u utorak u Tunis kako bi postigla napredak u deblokadi kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za tu sjevernoafričku državu, saopćila su dva diplomatska izvora Reutersu.

Italija je zabrinuta da se bez tih sredstava Tunis suočio s potpunom finansijskom krizom koja bi mogla da pokrene novi migrantski val preko Sredozemnog mora u potrazi za boljim životom u Evropi.

Pregovori između Tunisa i MMF-a o zajmu od 1,9 milijardi dolara u zastoju su mjesecima, a predsjednik države Kais Saied odbio je ključne uslove za predloženi sporazum.

Saied je preuzeo većinu ovlasti 2021. godine, zatvorivši parlament i preuzeo je vlast dekretom. Pokazao je malo interesa za ekonomsku politiku, osim što je za probleme Tunisa okrivio korupciju.

U februaru je poručio snagama sigurnosti da protjeraju sve ilegalne imigrante, osuđujući, kako je rekao, zavjeru za promjenu demografske slike Tunisa tako što će ga učiniti više afričkim i manje arapskim.

Rezultirajuća represija doprinijela je porastom odlazaka migranata prema Italiji. Oko 26.555 od 51.215 brodskih migranata koji su stigli u Italiju do prve sedmice juna ove godine isplovilo je iz Tunisa, pokazuju najnoviji podaci Ujedinjenih nacija, naspram 3.658 u istom periodu 2022.

Vladin izvor u Rimu kazao je da Italija želi početi deblokirati dio međunarodnog finansiranja Tunisa u zamjenu za progresivne reforme, u nastojanju da brzo poboljša ekonomsku situaciju u zemlji.

Meloni, koja je preuzela dužnost prošlog oktobra, već je posjetila dva susjeda Tunisa, Alžir i Libiju.

Njena desničarska koalicija obećala je da će biti stroga po pitanju migracije brodicama, ali broj novopridošlih se više nego udvostručio ove godine, što je vladu stavilo u defanzivnu poziciju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo