13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

06.06.2023 / 07:50 Svijet - Bivši potpredsjednik SAD

Pence u kampanji za republikanskog predsjedničkog kandidata

Pence u kampanji za republikanskog predsjedničkog kandidata
Foto: EPA

Bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence podnio je danas papirologiju saveznim vlastima kako bi službeno ušao u utrku za kandidaturu za američke predsjedničke izbore koji će se održati naredne godine, pridruživši se sve brojnijoj grupi republikanaca koji su iskazali nakanu da se žele boriti za ulazak u Bijelu kuću.

Penceovom prijavom Saveznoj izbornoj komisiji okončana su višemjesečna nagađanja o tome da li je kadar konkurirati svom bivšem šefu, bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je i ovog puta prvi favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata.

Očekuje se da će se službena objava pokretanja Penceove kampanje održati u srijedu u Iowi.

Trump je bio prvi republikanac koji je pokrenuo kandidaturu za Bijelu kuću i nastavio je održavati dominantnu poziciju dok se broj rivala povećavao, među kojima je i guverner Floride Ron DeSantis.

Analitičari smatraju da je upravo DeSantis Trumpov najjači republikanski suparnik, iako se guverner suočava s izazovima u vezi s politikom krajnje desnice.

DeSantis se čvrsto etablirao kao konzervativni kulturni ratnik, buneći se protiv ljevice dok provodi nove politike koje su ograničile prava na pobačaj, ukinule LGBTQ+ poduku u državnim školama i proširile prava na oružje kako bi stanovnicima omogućili nošenje skrivenog vatrenog oružja bez dozvole.

Ankete koje je prikupila web stranica Real Clear Politics pokazuje da Trump održava većinu podrške među republikancima s 53,2 posto. DeSantis je daleko drugi s oko 22 posto. Pence je peti s 3,8 posto.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo