0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

06.06.2023 / 08:06 Svijet - Drugi svjetski rat

Godišnjica 'Dana D': Dan koji je promijenio svijet

Godišnjica 'Dana D': Dan koji je promijenio svijet
Foto: Arhiv

Stotine hiljade britanskih i američkih vojnika, potpomognuti vojskom slobodne Francuske. Uz desetine hiljade pripadnika drugih naroda i nacija tog su jutra jurišali na dobro utvrđene njemačke položaje na plažama Normandije.

"Dan D" je historijski događaj koji se odigrao 6. juna 1944. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih preokreta u Drugom svjetskom ratu. To je bio dan kada su savezničke snage prešle La Manch i započele operaciju koja je imala ogroman utjecaj na ishod rata.

Cilj operacije bio je uspostavljanje sigurne i snažne kopnene baze s koje bi Saveznici mogli izvršiti daljnje napade na nacističku Njemačku. Planiranje i priprema za Dan D trajali su mjesecima, a uključivali su tajne vojne strategije, obuku vojnika, izgradnju privremenih lukobrana i prikupljanje opreme.

Hitler je znao da saveznici nešto planiraju, ali nije znao ni kada ni gdje. Kao zapovjednika njemačkih snaga na zapadu postavio je Erwina Rommela, generala koji je dobio nadimak Pustinjska Lisica zbog uspješnog djelovanja u Sjevernoj Africi.

Savezničko iskrcavanje počelo je 6. juna1944. u 6:30. Osamdeset kilometara obale u Normandiji podijeljeno je u pet sektora: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Puhao je jak vjetar, a čim su se približili obali, brodovi su se našli pod teškom mitraljeskom vatrom.

Međutim, unatoč tome, oni su uspjeli uspostaviti kopnenu prisutnost na francuskoj obali. Snažni vjetrovi, visoki valovi i nepredvidive okolnosti samo su dodatno otežavale situaciju.

Dan D, je najveće pomorsko iskrcavanje u historiji. U njemu je sudjelovalo oko 5000 brodova, a samo na Dan D na plaže se iskrcalo oko 160.000 savezničkih vojnika. Njima će se do kraja juna pridružiti još 875.000 ljudi. Do 12. juna saveznici će osloboditi prostor dužine 97 kilometara, koji se protezao 25 kilometara u unutrašnjost.

Iako je operacija Dan D donijela mnoge žrtve i borbu, njezin rezultat bio je ključan. Saveznici su uspjeli osigurati mostobran na kopnu i postaviti temelje za daljnje oslobođenje okupirane Europe. Ova operacija je označila početak kraja nacističke vladavine i dala novu nadu saveznicima i civilnom stanovništvu.

Dan D je također imao važan simbolički značaj. Predstavljao je hrabrost, odlučnost i jedinstvo među savezničkim snagama. Ovaj događaj je pokazao snagu i kapacitet savezničke vojske te je pridonio razvoju strategija koje su kasnije dovele do oslobođenja Europe od nacističke vladavine.

Populizaciji Dan D, doprinijeli su i brojni filmovi. Najpoznatiji je svakako Spašavanje vojnika Ryana iz 1998. godine. A sam pojam "Dan D" ušao je u svakodnevni govor kao fraza koja označava važan dan u nečijem životu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo