1°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 1°C

06.06.2023 / 14:38 Svijet - ECHR

Istraga ruskih vlasti o trovanju Navaljnog neadekvatna

Istraga ruskih vlasti o trovanju Navaljnog neadekvatna
Foto; Twitter

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak da je istraga ruskih vlasti o navodnom trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog 2020. godine neadekvatna i naložio je Rusiji da Navaljnom isplati 40.000 eura odštete.

U augustu 2020. godine, Navaljni - najistaknutiji ruski opozicioni političar - preživio je očigledan pokušaj trovanja tokom leta u Sibiru, onim što su zapadni laboratorijski testovi utvrdili kao nervni agens. Od tog trovanja se liječio u Njemačkoj, ali se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. godine, gdje je po dolasku uhapšen i zatvoren.

Navaljni je optužio rusku državu da ga pokušava ubiti, što je ona negirala, i podnio je niz tužbi protiv ruskih vlasti putem Evropskog suda za ljudska prava.

Sud sa sjedištem u Strasbourgu naveo je u saopćenju da istraga koju su provele ruske vlasti nije bila podvrgnuta ispitivanju i da nije uvažila pravo žrtve da učestvuje u postupku.

Navodi se da Rusija također nije istražila navode o mogućem političkom motivu za pokušaj ubistva, kao i moguću umiješanost državnih agenata, te da nije postupila po prijavi upotrebe supstance identificirane kao hemijsko oružje.

- Kao takva, istraga nije mogla dovesti do utvrđivanja relevantnih činjenica i identifikacije, i po potrebi, kažnjavanja odgovornih. Stoga se nije mogla smatrati adekvatnom - navodi se u sudu.

U junu 2022. godine, ruski parlament je izglasao ukidanje nadležnosti ECHR-a u zemlji.

Skoro 30 slučajeva koje su podnijeli Navaljni i njegovi rođaci su na čekanju u ECHR-u, rekla je glasnogovornica suda.

Glasnogovornica je izjavila je Reutersu da je Rusija bila članica Suda i Vijeća Evrope u vrijeme navodnog trovanja, da se presuda primjenjuje i da će biti proslijeđena Komitetu ministara Vijeća Evrope na izvršenje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo