0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

06.06.2023 / 15:20 Ekonomija - Sarajevo

Nikšić-Naim: Povećati kompetitivnost domaće ekonomije i unaprijediti javno-privatno partnerstvo

Nikšić-Naim: Povećati kompetitivnost domaće ekonomije i unaprijediti javno-privatno partnerstvo
Foto: FENA

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić susreo se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugoistočnu Europu Arijom Naimom ...

... s kojim je razgovarao o modalitetima buduće saradnje Federalne vlade i ove članice grupacije Svjetske banke, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Premijer Nikšić upoznao je gosta s prioritetima Vlade Federacije, s posebnim osvrtom na unaprjeđenje konkurentnosti domaće privrede kroz usvajanje fiskalnih zakona, koji će, kako je ocijenio, dovesti do liberalizacije tržišta, poboljšanja poslovnog ambijenta i unaprjeđenja uslova za značajnije investiranje.

- Spremni smo dati podršku stranim investitorima, ali i ohrabriti domaće privrednike na značajnije investiranje. Ono što ne želimo jesu investitori koji u Bosni i Hercegovini tragaju za jeftinom radnom snagom. Takve okolnosti su nepovratno iza nas. Naše opredjeljenje su kredibilne investicije koje će doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti naše zemlje te omogućiti, kako povratak, tako i ostanak kompetitivne radne snage, naglasio je Nikšić.

Uporedo s tim, istakao je Nikšić, fokus Federalne vlade bit će na zelenoj ekonomiji i energetskoj tranziciji koju treba da prate adekvatni socijalni programi.

Ari Naim je ukazao federalnom premijeru na komparativne prednosti bosanskohercegovačke privrede u smislu blizine europskog tržišta, ali i razvijene industrijske tradicije u našoj zemlji. Također, istakao je mogućnosti realizacije kompleksnijih projekata u aktivnijoj saradnji Vlade Federacije i privatnih investitora. S tim u vezi, ocijenjeno je važnim kreiranje normativnog okvira za javno-privatno partnerstvo te ukazao na tehničku pomoć i ekspertizu koju je IFC spremna staviti na raspolaganje Vladi FBiH.

Premijer Nikšić iskoristio je ovu priliku da zahvali Međunarodnoj finansijskoj korporaciji za dosadašnju saradnju, posebno u realizaciji projekata u oblasti željezničke i putne infrastrukture. Te oblasti, kako je rekao, također ostaju visoko na listi prioriteta Vlade Federacije BiH. S tim u vezi, saradnja Vlade Federacije BiH i Međunarodne finansijske korporacije, ne samo u toj, već i u drugim oblastima, bit će od izuzetnog značaja, zaključio je Nikšić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo