2°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

06.06.2023 / 15:22 BiH - Moskva

Putin odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog

Putin odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas je odlikovao predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog, prenio je RT Balkan.

 

Dodik je nagradu dobio za “veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine”.

Orden za hrabrost dobio je pisac i vojni novinar Zahar Prilepin, na kojeg je nedavno pokušan atentat.

Istu nagradu posmrtno je dobio njegov saputnik i vozač koji je tom prilikom nastradao i od čije je smrti danas prošlo tačno mjesec dana.

Osim Dodika nosioci ovog ordena su i Aleksandar Vučičić, a orden su prije njega dobili predsjednici Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbangulij Berdimuhamedov.

Ordenom Aleksandra Nevskog se nagrađuju građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog je ustanovljen još u vrijeme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karađorđević.

Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942., kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. godine vratio tadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev.


(Vijesti.ba) 

Izdvajamo