9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

06.06.2023 / 19:39 Politika - Banja Luka

Dodik: Protestima žele skloniti Vučića s vlasti

Dodik: Protestima žele skloniti Vučića s vlasti
Foto: Arhiv
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio je da je veoma jasno da se stradanje djece i građana u dvije nezapamćene tragedije u Srbiji zloupotrebljava i koristi za eliminisanje vlasti predsjednika Aleksandra Vučića, ...

... koji istrajava sve ovo vrijeme na srpskom stanovištu koje, nažalost, uvijek povlači i silne rizike i lične žrtve.

Na pitanje Srne da prokomentariše najnovija dešavanja u Srbiji, Dodik je odgovorio da je to stvar političkih procesa i da sve liči na ono što je RS prošla u bliskoj prošlosti kada je još nerazjašnjenja smrt mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke zloupotrebljavana duži period za obračun sa vlasti u RS.

- Mi smo prošli nešto slično sa grupom "Pravda za Davida" iza koje je stajala opozicija u RS i britanska obavještajna služba. Ta služba je očigledno umiješana i u ove nemile događaje posljednjih dana u Srbiji, proizvodeći dezinformacije i strah i praveći društveni ambijent u kome preovlađuje ekstremističko ponašanje protiv aktuelne vlasti. Ubijeđen sam da su inspiratori i proizvođači i ovog nereda u Srbiji Britanci odnosno njihove tajne službe sa svojim saradnicima iz Srbije. Oni su u slučaju "Pravda za Davida" kod nas, jer britanske službe rade to bezočno, išli tako daleko, da je slučaj nesrećnog mladića došao do pravosuđa BiH, a sve s ciljem da na mene prebace odgovornost i optuže me za navodno saučesništvo u ovom tragičnom događaju. Kada su otkriveni, pobjegli su iz RS, uz pomoć domaćih saradnika i tako izbjegli hapšenje. Uvjeren sam da je u Srbiji na sceni isti scenario - istakao je Dodik.

Predsjednik RS zato smatra da bez sumnje iza ovoga što se dešava u Srbiji stoji britanska obavještajna služba koja pokušava da iskoristi dvije velike tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu kako bi eliminisali Vučića i njegovu vlast.

- Protesti jasno govore šta je njihov cilj, a to je iskorišćavanje tragedija i masovnih ubistava mladih ljudi, da bi posredstvom ulice, protestima, Aleksandar Vučić bio sklonjen sa vlasti. Uvjeren sam i ponavljam da su i u Srbiji, kao i kod nas u RS, isti mentori - pripadnici britanske obavještajne službe - naglasio je Dodik i ocijenio da ove gnusne zloupotrebe tragedija neće prestati dok se ne uništi strani obavještajni epicentar u Beogradu.

Dodik je istakao da je monstruozno vršljanje stranih službi po ovim prostorima koje slično kao što su i njemu radile, pokušavaju na Vučića da prebace odgovornost za tragična dešavanja u školi " Vladislav Ribnikar" i Mladenovcu.

- Zato sam uvjeren da su mentori isti, scenario isti i cilj isti - rušenje vlasti i destabilizacija Srbije. Bilo čiji nedužni život i bilo koja tragedija ne mogu i ne smiju biti zloupotrebljavane i korištene kao platforma za politički obračun sa bilo kim - poručio je predsjednik RS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo