14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

07.06.2023 / 07:58 Muzika i Film - Najstariji festival narodne muzike

Na velika vrata vraća se Ilidžanski festival

Na velika vrata vraća se Ilidžanski festival
Foto: Vijesti.ba

Ilidžanski festival, najstariji festival narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije, vraća se na Ilidžu

Potpisom sporazuma o saradnji između načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura i generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića potvrđeno je da će se nakon dvije godine pauze muzički spektakl ponovo održati na Ilidži.

- Ovo je jako važan projekt i veoma bitna priča kada je riječ o Općini Ilidža. Svima je, manje-više, poznata tradicija Ilidžanskog festivala, kojeg nažalost u prethodne dvije godine nismo mogli realizovati zbog poznatih okolnosti koje smo imali zbog koronavirusa - kazao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, te dodao:

- Ove godine su se stekli svi uslovi kako bi nastavili s ovim, za Ilidžu, prepoznatljivim festivalom. Posebno nam je drago da smo potpisali sporazum s BHRT-om te što će upravo BHRT biti taj neko s kim ćemo realizovati Ilidžanski festival. Iskreno se nadam da je ovo samo jedan početak odlične saradnje Općine Ilidža i BHRT-a, te da ćemo udruženim snagama Ilidžanski festival vratiti na puteve stare slave.

Tradicija Ilidžanskog festivala datira još od 1964. godine, a upravo on je lansirao brojna poznata imena narodne muzike u regionu.

- Veliko je zadovoljstvo da se BHRT na velika vrata vraća na Ilidžanski festival, koji je nekada bio brend nekadašnje RTV Sarajevo. Nakon pauze izazvane raznim okolnosti, a zahvaljujući razumijevanju nove općinske administracije predvođene načelnikom Muzurom, drago mi je da smo potpisali sporazum o revitalizaciji, odnosno ponovnom pokretanju Ilidžanskog festivala - rekao je generalni direktor BHRT-a, Belmin Karamehmedović, te naglasio da nema nikakvih sumnji da će dvije strane napraviti odličan posao.

Iz BHRT-a su kazali kako će sve svoje kapacitete staviti u funkciju kako bi festival dobio mjesto, kako u programu BHRT-a tako i šire, a sve kako bi vratili reputaciju koju je nekada imao te da će i nastojati da sve izdignu na jedan viši nivo.

Ni na ovogodišnjem izdanju Ilidžanskog festivala neće nedostajati poznatih imena.

- Preliminarni plan već je napravljen, a vrlo brzo, u narednim danima, bit će raspisan konkurs. Prvi kontakti s velikim zvijezdama narodne muzike već su uspostavljeni, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu. Zbog toga ne treba uopće sumnjati da će Ilidža zablistati u punom sjaju - poručio je Karamehmedović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo