22°C
Mostar 28°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 27°C
Bihać 22°C

08.06.2023 / 16:15 Politika - Oštra reakcija

SDA: Umjesto 'historijske sjednice', historijska podvala

SDA: Umjesto 'historijske sjednice', historijska podvala
Foto: Arhiv
Usvajanjem izmijenjenog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je nanijelo veliku štetu državi Bosni i Hercegovini, ...

... njenom pravosudnom sistemu i evropskom putu, saopćeno je iz SDA.

Reakcija iz ove stranke je stigla nakon što su predstavnici međunarodne zajednice uputili oštro pismo zbog usvojenih izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. Pismo je upućeno rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH i šefovima klubova zastupnika i delegata, a dostavljeno i nadležnim u Vijeću ministara BiH.

- Odbacivanjem prvobitnog nacrta, koji je dobio zeleno svjetlo Venecijanske komisije i Evropske komisije, a zatim usvajanjem nazadnih izmjena, vladajuće stranke očigledno pokušavaju sačuvati postojeće stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu i kontrolu nad njegovim radom. Uzimajući u obzir činjenicu da su izmjene Zakona o VSTV-u u skladu sa evropskim standardima jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, jasno je da je Vijeće ministara BiH ovim činom nanijelo veliku štetu evropskom putu Bosne i Hercegovine, što potvrđuju i oštre kritike međunarodne zajednice.

Umjesto "historijske sjednice", kako su je nazivali ministri iz stranaka "Trojke", građani Bosne i Hercegovine su dobili historijsku podvalu - navedeno je u saopćenju.

Istaknuto je da je "Trojka" neistinama o Južnoj plinskoj interkonekciji i Zakonu o VSTV-u pokušala sakriti činjenicu da novim ustupcima koalicionim partnerima na račun države Bosne i Hercegovine nastavljaju plaćati dug za ulazak u vlast.

- Ministri "Trojke" su dužni javnosti objasniti zašto su izmijenili prvobitni Nacrt i zašto su isporučili Miloradu Dodiku Istočnu interkonekciju mimo paketa sa Južnom interkonekcijom i bez državnog zakona o gasu - naglašeno je u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo