10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.06.2023 / 20:45 BiH - Sarajevo

'Kao što bi i u Švedskoj': Bahati vozač auto parkirao na zelenu površinu

'Kao što bi i u Švedskoj': Bahati vozač auto parkirao na zelenu površinu
Novim nacrtom zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo predviđene su novčane kazne za naročito drsko ponašanje.

Ono se ogleda u nepropisnom zaustavljanju i parkiranju automobila na trotoarima i pješačkim stazama, a predviđene su novčane od 400 do 1.200 KM.

No, Vlasti u KS mogle bi razmisliti da u naročito drsko ponašanje uvrste i parkiranje po zelenim površinama.

O čemu se zapravo radi najbolje svjedoči fotografija koju nam je poslao naš čitalac iz sarajevskog naselja Aneks, uz komentar: 'Kao u Švedskoj!'

Automobil švedskih registarskih oznaka parkiran na zelenoj površini svjedoči, ne samo bahatom ponašanju, nego i uništavanju zelene površine. Da bi apsurd bio veći, neodgovorni vozač je automobil parkirao dalje od ivičnjaka i dijela na kojem je već uništen dio zelene površine i tako nastavio već započeto uništavanje.



Ovo nije jedini primjer. Mnoštvo ih je širom Kantona Sarajevo. Uništavanje je sistemsko i ukoliko se nastavi zelenih površina biće sve manje. Dakako, to će biti moguće samo ukoliko se nastavi i sistemska nezainteresiranost organa MUP-a, komunalnih redara tzv. zelenih policajaca i inspekcija za ovakve slučajeve.

Novi nacrt zakona svakako bi se mogao proširiti za ovu stavku, a do tada bi nadležni mogli raditi posao za koji ih građani plaćaju.

Da bude "baš kao u Švedskoj!"


(Vijesti.ba)

Izdvajamo