23°C
Mostar 21°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 24°C

08.06.2023 / 21:36 BiH - Federacija BiH

Porezna 'češljala' kladionice u SBK: 60 ih ne radi po zakonu!

Porezna 'češljala' kladionice u SBK: 60 ih ne radi po zakonu!
Foto: Ilustracija
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH - Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik 6. i 7. juni obavili su 73 inspekcijska nadzora priređivača igara na sreću klađenjem u Srednjobosanskom Kantonu (SBK).

Kontrole su obavljene u popodnevnim satima na području Jajca, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa, Novog Travnika, Viteza, Bugojna, Travnika, Busovače, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Predmet kontrola bila je provjera zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i ispunjavanje uvjeta pripisanih Pravilnikom o prostornim, tehničkim i drugim uslovima za priređivanje igara na sreću klađenjem.

U izvršenim kontrolama utvrđeno je da 60 uplatnih mjesta kladionica ne ispunjava propisane prostorne uvjete za priređivanje igara na sreću, odnosno uplatno mjesto kladionice se nalazi u okviru ugostiteljskog objekta bez potpune fizičke odvojenosti i da 27 uplatnih mjesta kladionica ne evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet preko fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je 60 Rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdata su 62 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 107.350 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će nastaviti aktivnost inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i zaustavljanju sive ekonomije i u narednom razdoblje, navodi se u priopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo