0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

09.06.2023 / 10:51 BiH - Priča iz Krajine

Sanski Most: Mladi mijenjaju paradigmu, na usluzi zajednici i na ponos državi

Ekipa entuzijasta i zaljubljenika u ekstremne sportove u Sanskom Mostu odlučila je sama oživjeti svoje mjesto i vlastitim naporima mladima osigurati sadržaj za niz aktivnosti.

Osim toga, od velike su koristi i lokalnoj zajednici, oni su spasioci, volonteri, imaju vitezove, mažoretkinje i čuvari su historije. Nose ime Klub ekstremnih sportova Condor (KES Condor).

Osnivač kulba je Edin Seferović, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Za Vijesti.ba kaže da je “ideja za formiranje kluba nastala 2006. godine, a klub je registrovan 2012 godine.”

“Želio sam dati doprinos u svojoj lokalnoj zajednici. Klub je zamišljen kao udruženje za rad s mladima na razvoju ekstremnih sportova. A danas je evoluirao, pa klub pomaže i očuvanju historije." - kaže Seferović za Vijesti.ba

Neke od aktivnosti kluba su alpinizam, rad na vodi, streljaštvo, streličarstvo, skijanje, planinarenje, ekologija, očuvanje historije i airsoft. Klub organizuje rad s mladim kroz sve aktivnosti, a unutar kluba postoje i mažuretkinje, vitezovi i počasna jedinica.

Klub trenutno broji 300 članova, a kroz razne aktivnosti je do sada prošlo sigurno preko 1500 mladih. Osim toga, Klub pomaže policiji i Civilnoj zaštiti u Sanskom Most kada su u pitanju poplave i portage, ali i Institutu za traženje nestalih. Također volonteri kluba su bili aktivni i za vrijeme pandemije COVID-19.

Neki od projekata na koji su ponosni u klubu jesu njihove službe za spašavanje, te “turistički vozić” koji je napravio Klub, kao i na veliki bosanski barjak na 25 metarskom jarbolu i na zipline koju su izgradili.

Jedan od projekata na koji su najviše ponosni jeste i objekat kluba kako bi smjestili opremu i službu u toku elementarnih nepogoda. Objekat je rađen kroz razne projekte, te vlastitim zalaganjem članova kluba. Objekat će imati kapacitet do 60 ljudi, svoju kuhinju, amfiteatar i svoj magacin.

Institucije koje pomažu rad kluba su Općina Sanski Most i Vlada USK. Naravno tu je i pomoć prijatelja kluba, kao i ‘mladih Condora’.

“Bosna i Hercegovina je vaša domovina i za nju se treba boriti. Problemi su da se rješavaju, a ne da bježi od njih. Jačajte jedinstvo u Bosni i Hercegovini, jer jedinstveno možemo puno. I volite svoju domovinu.“, poručuje Seferović mladima u Bosni i Hercegovini.

 

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo