0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

09.06.2023 / 11:49 Politika - Sutra dva kongresa

SDP određuje datum izbora, Forto jedini kandidat za čelo NS

SDP određuje datum izbora, Forto jedini kandidat za čelo NS
Foto: Vijesti.ba
Sutra će u Sarajevu, odnosno na Ilidži, biti održani kongresi Naše strane i SDP-a BiH.

Socijaldemokratska partija BIH će svoj Osmi redovni kongres održati u Hotelu Hills na Ilidži, s početkom u 11 sati. Na kongresu bi trebala biti donesena odluka o održavanju unutarstranačkih izbora. Nezvanične informacije koje su se pojavile u medijima govorile su o tome da bi na kongresu tmogao biti produžen mandate aktuelnom predsjedniku Nerminu Nikšiću, koji je pak rekao da izmjene Statuta ne dolaze u obzir.

Kongres Naše stranke na kojem će biti biran predsjednik, potpredsjednici i članovi Glavnog odbora bit će održan u Sarajevu.

Kandidat za predsjednika je aktuelni predsjednik Edin Forto dok su kandidati i kandidatkinje za potpredsjednike: Alen Girt (vijećnik u Općinskom vijeću Centar i u Vijeću Grada Sarajeva), Amir Hasičević (ministar trgovine u Vladi FBiH), Behija Kulović (zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona), Damir Arnaut (zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH), Mersiha Jogunčić (vijećnica u Općinskom vijeću Gračanice) i Vildana Bešlija (zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo).

Na dnevnom redu naći će se izmjene i dopune Statuta Naše stranke, te Programska deklaracija.

Osim lokalnih političara, Kongresu će prisustvovati i EU zvaničnici među kojima su EU parlamentarac i izvjestilac u EU parlamentu za BiH Klemen Grošelj, potpredsjednica Saveza liberala i demorkata Evrope (ALDE) Annelou van Egmond, bivši ministar odbrane Slovenije i predsjednik Liberala Jugoistočne Evrope (LIBSEEN) Roman Jakič, te zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Puljak, najavljeno je iz Naše stranke.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo