6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

09.06.2023 / 12:05 Politika - Cvijanović i Tokayev

Veliki potencijali za unapređenje saradnje BiH i Kazahstana

Veliki potencijali za unapređenje saradnje BiH i Kazahstana
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarala je danas u predsjedničkoj palati "Akorda“ u Astani s predsjednikom Republike Kazahstan Kassymom-Jomartom Tokayevim.

Tokom sastanka, na kojem je razgovarano o aktuelnim globalnim političkim i ekonomskim temama, sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi BiH i Republike Kazahstan dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da postoje veliki potencijali za njihovo unapređenje.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, Cvijanović je ukazala na potrebu jačanja političkih odnosa kroz intenziviranje zvaničnih posjeta i međusobnu podršku u multilateralnim formatima, kao i kroz razvoj privredne saradnje dvije strane.

Ovom prilikom, predsjednik Kazahstana Tokayev zahvalio je predsjedavajućoj Cvijanović za posjetu Kazahstanu i učešće na Međunarodnom forumu Astana, naglasivši da njena posjeta predstavlja dodatni impuls daljem razvoju odnosa BiH i Kazahstana u svim sferama.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o mogućnostima poboljšanja trgovinske razmjene dvije zemlje, te je u tom kontekstu predsjednik Tokayev upoznao Cvijanović o mogućnostima i potencijalima kazahstanske privrede, te modelima razvoja koje ova zemlja primjenjuje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo