9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

09.06.2023 / 13:50 BiH - Rok dvije i po godine

Počinje izgradnja bolnice u Trebinju, zvaničnici iz RS-a položili kamen temeljac

Počinje izgradnja bolnice u Trebinju, zvaničnici iz RS-a položili kamen temeljac
Foto: SRNA
U Trebinju, u naselju Pridvorci položen je kamen temeljac za izgradnju nove bolnice u Trebinju, ukupne vrijednost 128 miliona maraka, uz prisustvo najviših zvaničnika i građana bh. entiteta RS.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik poručio je da je ovo istorijski dan ne samo za grad Trebinje, nego i za cijeli entitet RS, a i region.

- Siguran sam da ćemo za 30 mjeseci imati novu bolnicu u Trebinju. Hercegovina je zaslužila novu bolnicu - istakao je Dodik i dodao da je ne tako davno Trebinje bilo komunikacijski zatvoreno na sve strane.

- Danas smo riješili sve te probleme, i došli u poziciju da afirmišemo RS na pravi način i u prelijepom Trebinju - istakao je Dodik.

Naveo je da se Trebinje prepoznaje kao dobro mjesto za život.

- A, da bi ono zaista takvim i bilo, potreban je i moderan zdravstveni objekat, sutra i aerodrom.  Da nije bilo onih koji su to sve osporavali, bilo bi i više i bolje, ali nećemo stati niti odustati zbog istih - poručio je Dodik.RS u kontinuitetu posljednjih 10 i više godina gradi zdravstvene objekte i ulaže u zdravstveni sistem širom srpske, rekao je premijer bh. entiteta RS Radovan Višković.

- Možda smo i ranije trebali doći u Trebinje da sagradimo novu bolnicu, ali nismo ni sada zakasnili, jer smo odgovorni ljudi. Moramo ponuditi našim građanima pravu njegu, uz želju da što manje posla bude u novoj bolnici - rekao je on.

Ovo je vrlo važan dan za Trebinje. Imam veliku čast da kao ministar kažem da će Vlada i ministarstvo i ovaj projekat uspješno sprovesti, pružiti zdravstvenu uslugu po najvišim svjetskim standardima - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

- Pravi posao je pred nama. Ovu bolnicu gradimo sa vama i za vas. Sve nas potpuno novo čeka u ovoj bolnici - dodao je on.

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a činiće ga savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnica za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Ukupna površina objekta bolnice sa tehničkim blokom i nadstrešnicom za sanitetska vozila je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnica će imati 223 kreveta i odjeljenja onkologije, pulmologije, infektivno, odjeljenja psihijatrije, neurologije, interno, nefrologije, porođajno odjeljenje i ginekologiju, odjeljenje hirurgije i urologije, ORL i oftalmologije, te urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Objekat će obuhvatati i dnevne bolnice - opštu i onkološku, dijalizu, hiruršku, internističku i kardiološku intenzivnu njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata - ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu - neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima prema visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo